Gündem

SİVAS PASTIRMASINI HERKES TANIYACAK (Video)

SİVAS PASTIRMASINI HERKES TANIYACAK (Video)

SİVAS PASTIRMASINI HERKES TANIYACAK (Video)
05-07-2022 07:00

Uğur YİĞİT

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tanıtım etkinliğinde konuşan Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, 2020 yılında Sivas Ticaret Borsası olarak Sivas pastırmasına yönelik başlatmış oldukları çalışmayı tamamladıklarını söyledi. Türk Patent ve Marka Kurumundan Sivas pastırmasının Coğrafi İşaret Belgesini alarak bu nefis lezzeti gelecek nesillere aktarmak için çok önemli adım attıklarını ifade eden Hastaoğlu, “Lezzetini Sivas’ta yetişen büyükbaş hayvanların etlerinden ve Sivas tuzundan alan tescili ile birlikte hem ticari hem  turizm anlamında ilimize büyük katkı sağlayacak olan Sivas pastırması böylelikle coğrafi işaretli ürünler arasına katılarak markalaşmış oldu. İlimizin marka değerini artırmak adına zeron buğdayı, Sivas sucuğu, Sivas fırın kellesi, Sivas pöçüğü tescili için başvurularımızı yapıyoruz. İnşallah zaman içinde bu ürünleri de coğrafi işaretli ürünler arasına katacağız. Şu ana kadar ilimizdeki coğrafi işaretli ürün sayısı 19’e yükselmiş oldu. Bugün bu başarıyı hep birlikte kutluyoruz. Başarı sadece bizim değil hepimizin. Bu süreçte bizlere katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

SİVAS PASTIRMASI DAHA GÜZEL

Pastırmanın tescilini alan Ticaret Borsasını tebrik eden Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, “Sivas Ticaret Borsamızı tebrik ediyorum. Böyle bir tescil işlemi yaparak bu tanıtımda bizleri bir araya getirdi. Buradan tüm dünyaya seslenmek istiyorum. Kayseri pastırması da çok güzel ama Sivas pastırması etinden, sütünden, yerinden, yeminden, havasından tam imal edilen yer Sivas. Artık inşallah bugünkü bu tanıtımla birlikte yurt dışından, yurt içinden gelen yatırımcımız, sılayı rahim için gelen hemşehrilerimiz fark etmez hepsinden pastırmamızın tadına bakacaklar inşallah. Ticaret ve Sanayi Odası olarak da bugüne kadar Sivas köftesi, Sivas katmeri, pezik turşusu odamızın tescilli ürünleri. Peskütan çorbası, madımak çorbası bayramdan sonra inşallah tescili bitiyor. Bir de son olarak Sivas tuzu için oda olarak başvuruda bulunduk. Bitince 6 tane de Ticaret ve Sanayi Odamızın tescilli ürünü oluyor. İşte bir taraftan Ticaret Odası, bir taraftan Ticaret ve Sanayi Odamız, bütün STK’larımız hep birlikte ürünlerimize, ürettiklerimize markalarımıza sahip çıkarsak Sivas hak ettiği yere gelecek. “ diye konuştu.

MARKALAŞMAMIZ GEREKİYOR

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise, “Sivas’ın tüm değerlerinin tescil edilmesi, markalaşması noktasında üzerimize düşeni yapacağız. Birçok ürünümüz var ama günümüzün ticari hayatında ürünlerin değerinde satılabilmesi için tescillenmesi ve en az onun kadar önemli markalaşmamız gerekiyor. Bu noktada yapılan bu çalışmalar aslında markalaşmada önemli bir adım. Öncelikle ürünün Sivas yöresine ait olduğunu tescil ediyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte de her değerimizi markalaştırarak ticarileştirdiğimiz zaman daha değerli bir noktaya gelecek.” şeklinde konuştu.

TESCİLLİ ÜRÜNLER ŞEHRİYLE ANILIR

Sivas’ın pastırmanın tescillenmesiyle yeni bir coğrafi işaret daha kazandığını belirten Vali Dr. Yılmaz Şimşek de, “Sivas markalarımıza bir marka daha eklenmiş durumda. Uzun uğraş ve çabalar sonucu bu coğrafi işaretin ilimize kazandırılmasında emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımızı kutluyorum. İlimize hayırlı olmasını diliyorum. Bilindiği üzere coğrafi işaret, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ülkemizdeki yöresel ürünlerin geleneksellik ve kalite açısından değerlendirilmesi sonrası bu ürünlere verilen tescilli bir işarettir. Tüketiciler için ürün kaynağını karakteristik özelliklerini coğrafi alan bağlantısı göstererek kaliteyi garanti eder. Bir şehrin coğrafi işaretli ürünleri o kent ile anılmasını ve şehrin markalaşmasını sağlayan unsurları arasında yer alır. Bursa denilince İskender kebap, Gaziantep denilince ise baklavanın akla gelmesi kentlerin coğrafi işaretlerle ne denli özdeşleştiğini ortaya koymaktadır.  İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkelerde coğrafi işaretlerden yıllık 45 milyon dolarlık bir kazanç sağlanması coğrafi işaretli yerel ürünlerin turizm potansiyelini yükseltmede ve turist çekmede etkisini göstermektedir. Sivas ilimizin de 19 adet coğrafi tescilli ürünü bulunmaktadır. 2022 yılı içerisinde Zara balı, Suşehri fasulyesi ve akabinde de Sivas pastırması coğrafi işaret alarak şehrin zengin bir birikiminin olduğunu ortaya koymuştur. Sivas pastırmasının tescilinin ardından bugün de tanıtımının gerçekleştirilmesi ve farkındalık oluşturulması meşhur Sivas pastırması sözünün bu şehre ne kadar yakıştığını da göstermektedir. Ticaret Borsamızın 2020 yılında pastırmamızın tescili için başlatmış olduğu süreci başarıyla tamamlaması bu nefis lezzetin gelecek nesillere aktarılması için de önemli bir adım olmuştur. Binlerce endemik bitkinin bulunduğu Sivas’ın eşsiz yaylalarında yetiştirilen büyükbaş hayvan etinden ve Sivas tuzundan elde edilen Sivas pastırması inşallah yapılacak tanıtım faaliyetleriyle en önlerde yerini alacaktır.” dedi.

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER