Gündem

SİVAS´I AFETLERE HAZIRLAMALIYIZ

SİVAS´I AFETLERE HAZIRLAMALIYIZ

SİVAS´I AFETLERE HAZIRLAMALIYIZ
31-01-2020 07:00

Uğur YİĞİT

Prof. Dr. Orhan Tatar, Elazığ depreminin ardından gözlerinde olası Marmara depremine çevrildiğine belirtilerek,? Tüm faylardaki enerji Marmara üzerinde birikmiş durumda bunu biliyoruz. Bu bilimsel bir gerçek ama hiçbir zaman bir depremin yerini, saatini, gününü bilme gibi bir teknolojiye sahip değiliz. Orada riskin arttığını birçok parametreyi dikkate alarak biliyoruz.  Marmara civarında olası bir depremde bir çok il risk altında ama bugünden yarına hemen bir deprem olacak anlamına gelmiyor. Bunu böyle dediğiniz anda farkında olmadan birçok şeyi etkiliyorsunuz. Ülkenin orası kalbi çok büyük bir dünya kenti ticaret, sanayi orada bu anlamda dışarıya karşı algı yarattığınız anda bir çok yatırımcıyı ve turisti kaçırırsınız. Yapacak bir şey yok. Buna alışacağız.? dedi.

AFETTE NE YAPMAMIZ GEREKTİĞİNİ BİLECEĞİZ

Türkiye´nin bir deprem ülkesi olduğunun unutulmaması gerektiğini aktaran Tatar, ?Ona göre önlemlerini alacağız. Ne yapmamız gerektiğini bileceğiz. Hem toplum hem de bireysel olarak bütün bu çalışmaları yapacağız. Bir dayanışma içerisinde yapacağız ve kendimizi kandırmayacağız. Doğru bilgiye sahip olacağız. Bütün bunları yaparken toplumsal dayanışma gücümüzü daha da geliştirerek arttıracağız. ? diye konuştu.

SİVAS İÇİN HAZIRLIKLI OLMAMIZ GEREKİYOR

Cumhuriyet Üniversitesi´nde afetler konusunda birçok bilim adamının bulunduğunu ve çeşitli çalışmalar yapıldığının altını çizen Tatar, ?Uzun yıllardan beri bu bölümlerimizde bilimsel çalışmalar yapılıyor. Sivas kent merkezi ve ilçeleri üzerinde risk analizine dönük daha öte daha ileri çalışmalar yapılabilir. Bu çok önemli bu anlamda eminim ki çok değerli, hassas valimiz var. İlerleyen günlerden normal bir döneme eriştiğimizde bunları istişare ederek Sivas özelinde neler yapılabilir ne tür konularda hazırlıklı olmamız gerekiyor. ? ifadelerini kullandı.

FARKLI AFET RİSKLERİ VAR

Sivas ve ilçelerinde bazı bölgelerinde farklı afet risklerinin olduğunu anlatan Tatar, ?Risk yönetimi ayağını iyileştirmemiz gerekiyor. Bu tür afetlere hazırlıklı olmamız gerekiyor. Üniversite araştırma fonunun yıllardan beri desteklediği projeler var. Cumhuriyet Üniversitesi araştırma fonundan bir çok projeler yapıldı. Bu fon hala proje verebiliyor. İyi bir koordinasyonla sinerji yaratarak Sivas´ın bulunduğu yerden çok daha iyi bir noktaya getirmemiz gerekiyor. Özellikle afetlere hazırlık konusunda sadece deprem değil farklı bölgelerinde farklı afet riskleri var. Bunları hazır hale getirmek çok büyük önem taşıyor. ? dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER