Siyaset

SİVAS’IN AYAKTA KALMA ŞANSI KALMAMIŞTIR -VİDEOLU-

SİVAS’IN AYAKTA KALMA ŞANSI KALMAMIŞTIR -VİDEOLU-

SİVAS’IN AYAKTA KALMA ŞANSI KALMAMIŞTIR -VİDEOLU-
22-04-2021 06:37

Yüksel MENEKŞE

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ulaş Karasu; Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine partisi adına Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda konuşma gerçekleştirdi.

Toplam 11 maddeden oluşan ve genel hatları itibarıyla olumlu sayılabilecek düzenlemeler içeren kanun teklifinin harita ve kadastro mühendisliği mesleğinin sorunlarının çözümünde geç kalınmış, aynı zamanda mesleki sorunlarının tümüyle çözüme kavuşturulmasında yetersiz kalacağına dair güçlü bir kanaat uyandırdığını kaydeden Karasu, “Taslak metne göre lisanslı bürolar tarafından yerine getirilebilecek kadastroyu teknik hizmetlerin hangi işlemleri kapsadığı yeniden açıklanacaktır. Lisans belgesi alma şartlarından olan beş yıl deneyim şartının on yıla çıkarılmasını öngören kanun teklifi lisans almanın şartları arasında yer alan sınav şartını yürürlükten kaldıracaktır. Yapılacak değişiklikle aynı zamanda belirlenen deneyim şartını sağlayan serbest harita ve kadastro mühendislik bürolarına lisanslı büro faaliyeti, lisanslı mühendislere ise serbest harita ve kadastro mühendislik faaliyeti yürütebilme imkânı sağlanacaktır. Türkiye'de faaliyet gösteren 223 lisanslı harita kadastro mühendislik bürosu mevcuttur, Türkiye'de faaliyet gösteren serbest harita ve kadastro mühendislik bürosu sayısı ise 2 bin 879'dur. Mevcut yasaya göre bir harita ve kadastro mühendisinin lisans alabilmesinin koşulları arasında beş yıl deneyim ve sınav şartı yer almaktadır. Ancak söz konusu sınav sekiz yıldır yapılmamaktadır. Ayrıca, bu süre zarfında büyükşehirlerin merkez ilçelerinde ve iş potansiyeli fazla olan ilçelerde daha önce 3 veya daha fazla olan lisanslı büro kontenjanları 1'e kadar düşürülmüştür. Lisanslı büro kontenjanı boş görülen illerin yüzde 90'ı işlem hacmi yok denecek kadar az olan illerdir. Serbest olarak çalışan harita ve kadastro mühendisleri arazi ve arsa düzenlemesi de olmak üzere bir çok konuda doğrudan mülkiyete müdahil olabildiği gibi sadece lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarının yaptığı uzmanlık gerektirmeyen basit işler dışındaki diğer tüm işlemleri yapabilmektedir. Sekiz yıldır yapılmadığı için bir kriter olmaktan çıkan sınav şartının kaldırılması çok sayıda harita mühendisi, teknikeri ve teknisyenine yeni iş imkânı sağlaması açısından önem taşımaktadır” dedi.

Büyükşehirlerde de Anadolu'da da vatandaşın derdinin istihdam ve iş olduğunu kaydeden Karasu, “Bir avuç yandaş haricinde 83 milyonun gündeminde tek bir konu var, o da ekmek kavgası. Ne yazık ki üzülerek söylüyorum: Bugün, Cumhuriyet tarihinin gördüğü en çürümüş ve en yozlaşmış iktidar ile karşı karşıyayız. Ülkemizin dört bir yanına ziyaretler gerçekleştiriyoruz; Urfa'dan Kars'a, Afyon'dan Kocaeli'ne kadar gittiğimiz tüm bölgelerde ve vatandaşlarımız ‘Artık bizi bu iktidardan kurtarın; battık, bittik’ diyorlar ama iktidarın milletvekilleri ve saray halktan o kadar kopmuş ki milletin aklıyla dalga geçiyor. Pandemi döneminde vatandaşlarımıza 60 milyar destek verdiklerini ifade ediyorlar. Kimin parasını kime verdiniz? Bu paranın 54 milyarı zaten vatandaşın parası, işçinin parası. İşsizlik Fonu'ndaki parayı dağıtıp bunu da çıkıp destek olarak anlatıyorsunuz. Bugüne kadar vatandaşa verdiğiniz destek, bir yandaşınızın sildiğiniz vergi borcu bile değildir. Dönüyorum seçim bölgem Sivas'a. Sivas AKP iktidarı döneminde istihdamda, üretimde, ekonomide yıllardır hak ettiği değeri bir türlü görememiştir. Sivas'ın en büyük sorunu teşvik yatırım haritasında yer aldığı 4'üncü bölgedir. Değerli milletvekilleri, Sivas'tan giden iş gücünün de genç nüfusun da yurt içinden, yurt dışından Sivas'a gelmeyen yatırımın da sebebi teşvik haritasında bulunduğu durumdur. Sivas'la neredeyse aynı yapıya sahip kentler teşvik bölgesinde ya 6'ncı sırada ya da cazibe merkeziyken Sivas'ın bu rekabette ayakta kalma şansı kalmamıştır. Bu haksızlık sona ermeden, bu mağduriyet giderilmeden Sivas'ın sorunları çözüme kavuşmayacaktır. İktidar yetkilileri ne diyor ‘Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi bitecek, Cumhurbaşkanı söz verdi, o bölge için teşvik kararı çıkacak.’ 2020 yılında bitmesi gereken Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi'nin altyapı ödeneği bizim gündeme taşımamızın sonucu olarak 2021 yılında çıkarılmıştır. 2019 Şubat ayında Cumhurbaşkanı Sivas Meydanı'nda Sivas'a teşvik sözü vermiştir geçen iki yıl içinde bu söz gerçekleştirilmemiştir. Ne Sivas kamuoyu ne de bizler Sanayi Bakanının ifade ettiği gibi Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi'nin endüstriyel bölge olmasını kabul etmiyoruz. Tüm Sivas'ın cazibe merkezi veya 6'ncı teşvik bölgesine alınması bizlerin ve tüm Sivaslının talebidir. Sivas teşvikte treni 2009 yılında kaçırmıştır artık kaybedecek bir dakikası bile kalmamıştır” açıklamasında bulundu.

CHP Milletvekili Karasu, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Bununla birlikte Sivas'ın iki önemli değeri de iktidarınız döneminde yok edilmektedir. Birincisi, 1939 yılında kurulan, ilk yerli otomobil devrim motor bloklarının dökümlerinin yapıldığı Sivas Demiryolu Makinaları Sanayi AŞ yani TÜDEMSAŞ birleştirilmiştir. Ne oldu bu şirkete? İktidar bu değeri üç şirketle birleştirerek merkezini Ankara'ya taşıdı ve TÜDEMSAŞ bir Genel Müdürlük hâline dönüştürüldü. İkincisi; Sivas Demir Çelik Fabrikası -SİDEMİR- Sivas için çok büyük bir değerdi, o da özelleştirme dalgasına kurban gitti. Yani demir çeliğin başkenti Sivas'ın 2 değeri koparıldı. Bakın, Sivaslılar neden Sivas'ı terk ediyor? Çünkü istihdam yok, iş yok, aş yok. Peki, neden yok? Çünkü verilen sözler tutulmuyor. Peki, o sözler neden tutulmadı? Çünkü o sözler Cumhurbaşkanının seçim meydanlarında verdiği ve gerçekleşmeyen yüzlerce vaatten biriydi; tıpkı, 3600 ek göstergede, tıpkı EYT'lilerde olduğu gibi, tıpkı atama bekleyen milyonlarca gencimizde olduğu gibi. Koca bir şehre günah değil mi? Bunca gencimize günah değil mi? Evini barkını, anasını babasını bırakıp sıla hasreti çeken binlerce hemşehrime günah değil mi? Cumhur İttifakı'nın milletvekilleri kürsüye çıkıyor, sürekli Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyor. Bu teşekkür eden milletvekillerinize sormak istiyorum: Sivas'ın teşvikte 4'üncü bölgede olmasını kabul ediyor musunuz? Sivas Demir Çelik Fabrikasının içinde bulunduğu durumun sorumlularından birisi de sizlersiniz. Bununla ilgili ne yapıyorsunuz? 2016 yılında başlaması gereken Seyfebeli Küçük Sanayi Sitesi'ne ne oldu? 2012 yılında boşaltılan eski sanayi sitesinin dönüşümünün gerçekleştirilmesi için on yıldır neyi bekliyorsunuz? Turizmde sadece Sivas'ın değil dünyanın en önemli tarihî eserlerinden biri olan Divriği Ulu Camisi'nin 2020'de bitmesi gereken ve şu anda yarım kalmış olan restorasyonu ne zaman bitecek? Şeker pancarı, patates ve buğday üreticisi tonu 5 bin liraya dayanan gübreden dolayı tarlasını ekemezken, çiftçi kaderine terkedilmişken Sivas'taki üreticiler için ne yapıyorsunuz? Yolları çamur ve balçık, günlerce elektriğin kesildiği, internetin ve telefonun çekmediği bin 233 köyümüzün sorunları ne olacak? Kapattığınız hastaneleri geri açıp daha sonra bunun için teşekkür etmekten utanmıyor musunuz? Sivas'ın bu sorunlarını çözün de bizler de sizleri alkışlayalım. Son olarak, ben buradan tüm Sivaslı hemşehrilerime seslenmek istiyorum: Hiç kimse merak etmesin, ilk seçimlerde Allah'ın izniyle iktidar olacağız. Yıllardır dışlanan, ötekileştirilen, geriye götürülen, cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas'ımızın derdine derman olacağız. Sıla hasreti çeken hemşehrilerim gönül rahatlığıyla yeniden memleketlerine dönecek. Söz veriyoruz, Sivas yeniden üreten, mutlu insanların şehri olacak.”


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER