Yunus BUDAKTAŞ
Türk kültür ve tarihinin izlerini Amerika'da gün yüzüne çıkacak. TÜBİTAK 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında desteklenen projede Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinden Prof. Dr. Özkan Daşdemir ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Taha Tuna Kaya görev alıyor.
Proje ile yalnızca el yazmalarının kayıt altına alınması değil, aynı za manda bu eserlerin bilimsel araştırmalar için kullanılabilir hale getirilmesi amaçlanıyor. Projenin tamamlanmasıyla, Türk dili, tarihi, kültürü, edebiyatı, sanatı ve felsefesi gibi alanlar da çok değerli kaynaklar akademik dünyaya kazandırılmış olacak.
Nadir ve Değerli Eserler
UCLA Kütüphanesi'nin koleksiyonunda Osmanlı tarihinden halk kültürüne kadar birçok alanda önemli eserler bulunuyor. Tevârih-i Al-i Os mån ciltleri, Tarih-i Belgrad ve Bosna gibi şehir tarihleri, Kanunnameler, tarihi mektuplar ve fermanlar gibi belgelerin yanı sıra, halk hekimliği, Falnameler, Nasreddin Hoca fıkraları, Köroğlu hikâyeleri ve divan edebiyatı örnekleri gibi pek çok nadir eser bu zengin koleksiyonu oluşturuyor. Ayrıca, halk edebiyatına dair dair mani, bilme ce ve tekerleme gibi metinler de dikkat çekiyor.
Diplomatik Destek ve İş Birliği
Proje, Türkiye Cumhuriyeti Los Angeles Bas konsolosluğu yetkililerinin de yakın takibi altında. Los Angeles Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Prof. Dr. İsmail Demirezen ve Türk-Amerikan toplumunun tanınan iş insanlarından Ergün Kırlıkovalı, Türk akademisyenleri ziyaret ederek koleksiyon ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Bu kapsamlı proje, yalnızca geçmişten gelen mirasın korunması ve tanıtılması açısından değil, aynı zamanda Türk kültürünün uluslararası arenada bilimsel çalışmalarla tanıtılması adına da büyük bir önem taşı yor. Türk akademisyenlerin bu değeri çalışmaları hem Türkiye hem de dün ya bilim camiası için ufuk açıcı bir adım olarak görülüyor.
Editor : Yunus BUDAKTAŞ