Yüksel MENEKŞE
Sivas Valiliği, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Türk Şeker AŞ arasında işbirliği protokolü imzalandı. 20 yıl geçerli olacak protokole göre, Sivas´ta tarım ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesine yönelik gerekli altyapının oluşturulması ve iyileştirilmesi, Ar-Ge çalışmalarının planlanması ve yürütülmesi, paydaşların eğitimi, tarımsal yayım çalışmaları ve öncelikli alanlarda projelerin yürütülmesi için imkânların rasyonel, verimli ve ekonomik şekilde kullanılmasını ve kurumlar arasında iş birliğini sağlaması amaçlanıyor.
Valilik Ek Bina Konferans Salonu´nda gerçekleştirilen protokol imza törenine; Vali Salih Ayhan, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mücahit Alkan, Milletvekili Semiha Ekinci, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş ve il protokolü katıldı.
Tarımda Yeni Bir Anlayış Benimseniyor
Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mücahit Alkan´ın, projenin detayları hakkında sunum yapmasıyla başlayan programda konuşan Vali Ayhan, Türk tarımında yeni bir anlayışın benimsendiğini söyledi. Vali Ayhan ?Milli bir politika, savunma sanayisi kadar önemli bir sektör. Özellikle Pandemi de bunun gücünü de gördük. Türkiye´nin bu süreçte sarsılmamasının en önemli nedeni güçlü bir üretim ve tedarik zincirinin olması. Arkada güçlü bir kurumun olması TürkŞeker gibi. Burada çiftçi ve tüketici kazanıyor aradaki tüccarlar, işportacılar, karaborsacılar kaybediyor. Çiftçi için güvenli bir yapı, örnek bir anlayış, pazar bulma kolaylığı, alım garantisi gibi birçok şeyi söyleyebiliriz. Bizim Sivas´ta iki yıldır oluşturmaya çalıştığımız yapıya TürkŞeker´in de girmesi sevindirici. Sözleşmeli tarım, sözleşmeli besicilik, sözleşmeli üretici, bilinçli bir çiftçi ve bununla beraber kazanan Türkiye, kendi kendine yeten Türkiye ve ihracatta, tarımda büyük bir potansiyelimiz var. Bu yolda yürüdükçe kazanacağız.? dedi.
Tarımda Sivas´a Ufuk Açacak Bir Proje
İmzalanacak olan İş birliği Protokolü hakkında da bilgi veren Vali Ayhan, ?İkinci üniversitemiz kuruldu. Kurumsallaştı rektörü atandı, akademisyenleri atandı. Bu üniversite tematik bir üniversite. Savunma sanayi, bilişim ve tarım alanında özellikle bu üç kavram üzerine bir yapılanma oluşuyor. Bu üniversitenin haraların karşısında 240 bin metrekare bir arazisi var. Orası atıl duruyordu. Üniversitemiz orada Tarım Bilimleri Fakültesinin adeta ürettiği bilgiyi orada AR-GE çalışması yapacağı bir alan olacak. Orada bizde İl Özel İdaremizle laboratuvarın kurulmasına destek olacağız. Tarımda Sivas´a bir ufuk açacak, bilgi üretecek. protokolümüzün özü bu.? ifadelerini kullandı.
Ortak Akıla Önem Veriyoruz
İşbirliği protokolünün ilimize hayırlı olmasını dileyen Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise ?Tüm kurum ve kuruluşlarımızın işbirliğinde, Tarım Platformu doğrultusunda ilimizdeki tarımı daha nasıl ileriye götürürüz, üretimi nasıl artırırız, gıda güvenliğini nasıl sağlarız ki bu yüzyılın önümüzdeki dönemin iki stratejik sektörü var. Bunlar milli güvenlik, savunma sanayisi ve gıda güvenliğini sağlamak. Bizde bu noktada valimizle birlikte ortak aklın ortaya çıkarttığı fikirleri hayata geçirmek için çalışıyoruz. Üniversitemiz yeni olmasına rağmen nitelikli ve öne çıkaracak projeler hayata geçirmek için çalışma yapıyor. Hocamızı ve ekibini kutluyorum.? diye konuştu.
Çiftçilerimize Bilimsel Destek Vereceğiz
Sivas´ta böyle bir merkeze ihtiyaç olduğunu ifade eden Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, ?Sivas´ın ihtiyaç duyduğu tarımsal araştırma merkezinin kurulması, Sivas´a özgü kuraklığa ve soğuğa dayanıklı çeşitliliğin geliştirilmesi, yeni ürünlerin geliştirilmesi, bitki kliniğinin kurulması ve bu kliniğin çiftçilerin hizmetine sunulması, toprak analizlerinin yapılması ve bu analizlerin sonucunda da çiftçiye sunulması gibi işlemleri yaparak Sivas´a hizmet edeceğiz. Protokolün hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.? dedi.
Sivas´ta Tarım Alanında Güzel Şeyler Oluyor
Sivas´ta tarım alanında güzel işlerin olduğunu belirten AK Parti Sivas Milletvekili Semiha Ekinci sözlerini şöyle sürdürdü: ?Geçen hafta iki tane proje tarım il müdürlüğümüz hayata geçirdi. Sayın başkanımızda söyledi, hem çiftçilerimize besicilerimize koyun dağıtımı yaptık hem de üreticilerimizin Zeron buğdayı tohumu dağıtımı yaptık. İnşallah gelecek yıl valiliğimiz ve belediyemizin iş birliğiyle kurulacak SİVTAŞ´ta bu ürünlerimiz işlenecek. TKDK müdürlüğümüz çiftçinin her zaman yanında. Biz de şunu söylüyoruz; siz yeter ki üretin Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, hükümetimiz her zaman üreticimizin emrindedir. Bizler de sizin emrindeyiz. Ben tekrar kıymetli genel müdürümüze sultan şehrimize teşriflerinden dolayı ekibi ile teşekkür ediyorum. Protokolün hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Sivas Bilim Sanayi ve Teknoloji Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitemizden sonra bizim Sivas´ımızın gözbebeği onunda emeklemesini, koşmasını, büyümesini büyük bir gururla takip ediyoruz. Ben tekrar hayırlı uğurlu olsun diyorum kolaylıklar diliyorum.?
Sivas´ta Güzel Bir Birliktelik Var
İmza töreninde son olarak konuşan Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mücahit Alkan, Sivas´ta güzel bir birlikteliğin olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: ?Biz TürkŞeker olarak burada biraz önce bahsettiğim projeleri yapma şansımız yok. Ancak bir araya gelirsek çiftçimizle, yerel yöneticilerimizle, ilgili kurumlarımızla çiftçi birliklerimizle kısacası tarım sektöründe koşturan herkesle biz bir aile olursak bunu yapabiliriz. İyi bir takım çalışması yaparsak bunu yapabiliriz. Onun için burada da ben hakikaten çok güzel bir tablo. Biz birçok ilimize gidiyoruz böyle bir benzer tabloyu her yerde yaşayamaya biliyoruz. Şunu da müşahede ettim; il içerisinde bir uyum var, intizam var, bir takım çalışması var. Gerek üniversitesi gerek siyaseti gerekse yerel yönetim gerekse sayın valimizle beraber bu da beni ayrıca mutlu etti. İnşallah güzel çalışmalar olur. Sayın bakanımızın talimatları çerçevesinde biz şunu yapıyoruz, şu biraz önce bahsettiğimiz projeyi biz 50-100 bin çiftçiye çıkarmadan, 500 ya da 1000 çiftçi ile yapabiliriz. Hakikaten binlerce dekarlık büyük alanları olan çiftçilerimiz var ve sistemi anlattığımızda hemen bu sisteme girmek istiyorlar. Bizim önceliğimiz küçük çiftçi. Sayın Cumhurbaşkanımızın da Sayın Bakanımızın da öncelikleri küçük çiftçilerimiz. Arkadaşlarımız yaklaşık bir haftadır sahadalar. Pandemiden dolayı ürün değerlenecek yıllardır bu işe girmeyen Türk Şeker niye bu işe girdi. Yani şüpheci bir yaklaşım var. Biz şu noktada açık ve netiz. 15´ine kadar gelen her türlü müracaatı alacağız. 15´inden sonra onda da malum ekimleri yapmamız gerekiyor. Eğer beklediğimiz talep olmazsa biraz önce bahsettiğimiz o büyük çiftçilerle çalışmak zorunda kalacağız. Bizim sizlerden istirhamımız ne kadar yerelde küçük çiftçimiz desteğe ihtiyaç duyan çiftçimiz varsa bu sisteme girmelerini öneriyoruz. Ürünün fiyatı konusunda bir tereddütleri olmasın bu yıl üreticinin daha çok kazanmasını sağlayan TürkŞeker önümüzdeki hasat döneminde de yine üreticimizin daha çok kazanması için mücadele edecektir. Bunun da güvencesini buradan vermiş olalım.?
Konuşmaların ardından Sivas Valiliği, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile Türk Şeker Fabrikaları AŞ arasında 20 yıl süreyle geçerli olacak işbirliği protokolü imzalandı.
Editor : Haberpanelim