Ekonomi

SSK, Bağ-kur Emekli Kök Maaşları Yeniden Güncellendi!

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), yeni zamlı maaşları belirledikten sonra güncel oranları sisteme entegre etti. Bu sayede SSK ve Bağkur emeklilerinin kök maaşlarındaki değişiklikler e-Devlet üzerinden erişilebilir hale geldi. Peki, emekli kök maaş nasıl öğrenilir? SSK (4A,4B,4C) emekli kök maaş nasıl sorgulanır? İşte detaylar…

SSK, Bağ-kur Emekli Kök Maaşları Yeniden Güncellendi!
12-02-2024 14:57
SİVAS

Haber Merkezi

SGK emekli maaşı hesaplama işlemi, Şubat ayının öne çıkan konuları arasında bulunmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aldığı kararla SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamları yüzde 37.57'den yüzde 49.25'e yükseltildi ve bu karar geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. SSK'lılar ve Bağ-Kurlular, maaşlarındaki farkları hesapladı.

En düşük emekli maaşı alan bireylerin büyük bir kısmı kök maaşlarını merak ediyor. e-Devlet üzerinden kök maaş hesaplama işlemi oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. e-Devlet şifresine sahip olan tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri kök maaşlarını birkaç dakika içerisinde belirleyebiliyor.

KÖK MAAŞIMI NASIL ÖĞRENİRİM?

En düşük emekli maaşı 10 bin lira alan bireylerin, kök maaşlarını bulmak için çeşitli yöntemleri kullanmaları gerekiyor.

SSK'dan emekli olanlar, e-Devlet'e giriş yaparak arama kısmına "4A Emekli Aylığı" yazmalı ve çıkan ilk bağlantıya tıklamalıdırlar. Ardından, gelen sayfada "Detay" kısmına tıklayıp açılan pencerede en alt kısımlarda yer alan "5510 Ek 19 Miktarı" yazan yerdeki tutarı 10 bin liradan çıkarmaları gerekmektedir. Bu şekilde kök maaşları, ek ödeme dahil olmadan ortaya çıkacaktır.

BAĞKUR 4B KÖK MAAŞ HESAPLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR? E-DEVLET İLE KÖK MAAŞ BİLGİSİ ALMA

Bağ-Kur emeklileri, e-Devlet sistemine giriş yaparak arama kısmına "4B Emekli Aylığı" yazmalı ve çıkan ilk bağlantıya tıklamalıdır.Ardından açılan pencerede "4B Emekli Aylık Bilgilerinize ait barkodlu belge almak istiyorsanız tıklayın" sekmesini seçtikten sonra SGK'ya ait döküm görüntülenecektir. Sayfanın en altında bulunan "Ek Madde 19 İntibak Fark Tutarı" yazan kısmın karşısındaki rakamlardan 10 bin lirayı çıkardığınızda, kök maaşınızı ek ödeme dahil olmadan belirleyebilirsiniz. 

EN DÜŞÜK 4A VE 4B EMEKLİ AYLIĞI 10 BİN LİRAYA ÇIKTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı kararla, en düşük emekli maaşı 7.500 liradan 10 bin liraya yükseltildi. Bu yüzde 33'lük artışın ardından kök maaşlarda da yüzde 49.28'lik bir artış gerçekleştirildi. Başka bir ifadeyle, örneğin kök maaşı 4.500 lira olan bir birey, artık 6.412 lira kök maaşa sahip olacak ve ek olarak 257 lira ek ödeme alacak.

Böylece emeklinin ek ödeme dahil kök maaşı, önceki durumda 4.500 lira olan bir emekli için 6.669 liraya yükselmiş olacak. Ancak en düşük emekli maaşı 10 bin lira olduğu için, aradaki fark olan 3.331 lira devlet tarafından karşılanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER