Sağlık

?SU KAYBI SİNİRLERİ BOZABİLİR?

?SU KAYBI SİNİRLERİ BOZABİLİR?

?SU KAYBI SİNİRLERİ BOZABİLİR?
29-05-2017 07:57

Beste KURT/

Orucun iyi huy ve ahlaki güzelliklerin kalıcı davranışa dönüşmesine katkı sağladığını bildiren Medicana Sivas Hastanesi hekimlerinden Psikolog Begüm Çayır, Ramazan ayında tutulan orucun insan psikolojisi üzerinde ki etkilerini değerlendirdi.

Çayır, orucun insanı olumlu yönde etkileyen bir dini değer olduğunu ifade edip, ?Oruç, kişinin kusurlarından, günahlarından ve eksikliklerinden arınması, maddi isteklerinden ve nefsinin aşırı arzularından kurtulması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu ayda insanlar düzenli davranma, hayatını güzellik ve iyiliklerle donatma şuur ve bilincini kazanırlar. Oruç tutmak aç durmaktan ibaret değildir. Aslında kişi, güçlü bir irade terbiyesi içindedir. Böyle bir irade terbiyesi içinde olan kişi, attığı her adımın ve yaptığı her davranışın iyilik ve güzellik içinde olmasına özen gösterir. Aynı zamanda kişi; öfke kontrolünü sağlar, yalan söylemez, başkasının arkasından konuşmaz, kötü ve çirkin sözlerden uzak durur, haksızlık yapmaz, anne ve babasına saygısızlık yapmaz, diğer insanlarla iyi geçinir. Oruç, iyi huy ve ahlaki güzelliklerin kalıcı davranışa dönüşmesinde katkıda bulunur. Böylece, Ramazan insanı olumlu yönde değiştiren son derece önemli bir dini değerdir? dedi.

?SU KAYBI GERGİNLİĞE NEDEN OLABİLİR?  

Yaz aylarındaki su kaybının gerginlik ve tahammülsüzlüğe neden olabileceğini de sözlerine ekleyen Psikolog Begüm Çayır, Ramazan ayında baş gösteren baş ağrısı, sürekli uyuma isteği ve halsizlik gibi konularla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"Oruç, yaz aylarında aç, susuz kalmanın ve bunaltıcı havaların etkisiyle kişide terleme yoluyla oluşan su kaybı; gerginlik ve tahammülsüzlüğü çok fazla artırmaktadır. Oruca adaptasyon aşamasında sinirlilik, baş ağrıları ve sürekli uyuma isteğiyle kişi kendini mutsuz ve aşırı yorgun hissedebilir. Ancak adaptasyon aşaması başarılı bir şekilde atlatıldıktan sonra, tüm sıkıntılar ortadan kalkar. Oruç insan psikolojisine olumlu katkılarda bulunarak kişileri manevi huzurda birleştirmektedir. Orucun psikolojiye olumlu katkılarda bulunduğu yapılan araştırmalarda görülmektedir. Günlük hayatın getirdiği bir takım öfke, sinirlilik, saldırgan ve kırıcı davranışlar gibi olumsuz stres faktörleri bazen orucun sabır özelliği sayesinde dizginlenebilir. Oruç sabretmeyi, en önemlisi de davranışları kontrol etmeyi öğreten iyi bir öğretmendir çünkü ramazan sabır, sebat, tahammül gibi duyguların eğitildiği bir dönemdir. Aynı zamanda ramazan, insanın duygu eğitiminde de rol almaktadır. İnsan, kendisine ön yargısız bakabilme yani farkındalık becerisine büyük katkısı vardır. Kişi egoizmini denetlemeyi başarabilmesi, iyilik yapma duygusunu güçlendirmesi konusunda da önemli kazanımları vardır. Ramazanın kazandırdığı diğer eğitimde duygu yönetimi eğitimidir. Kişinin yeme isteğini, arzusunu, talebini, hevesini bastırması, ertelemesi ve daha sonra iftarla bunu sonuçlandırmasıdır. Yaz aylarında orucun neden olduğu sinirli ruh halini engellemek için kişinin yeme, içme ve uyku düzenine özen göstermesi gerekir. Yani, kişinin iftar ve sahuru düzenli yapmaya özen göstererek oruç tutması, vücudun dengesini sarsmaması oldukça önemlidir.?


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER