Gündem

Su Kesintilerine Hazır Olun

Yağışların azalmasıyla birlikte gerileyen baraj seviyelerine ilişkin Prof. Dr. Levent Kurnaz milyonlarca İstanbulluyu ilgilendiren kritik açıklamalarda bulundu.

Su Kesintilerine Hazır Olun
10-11-2023 11:51
SİVAS

HABER MERKEZİ

Hava koşullarının beklenen yağış miktarının altında seyretmesi nedeniyle İstanbul'un su kaynaklarını oluşturan barajlardaki doluluk oranı, bugün itibariyle yüzde 16,77 olarak ölçüldü. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, yaşanan bu durumu değerlendirerek "Su kesintilerine hazırlanın" uyarısında bulundu. Prof. Dr. Kurnaz, İstanbul'da su temininde günlük birkaç saatlik kesintilerin yaşanabileceği ve geri kalan zamanlarda suyun tamamen kesilebileceği bir senaryonun hiç de zor olmadığını ifade etti. Kurnaz, su kaynaklarının sürdürülebilirliği ve su tasarrufu konularında alınacak tedbirlerin önemini vurguladı.

 

KALAN SULAR KULLANILAMAYACAK DURUMDA

Levent Kurnaz, barajlardaki su seviyelerinin düşük olmasının ciddi bir sorun olduğunu, kalan suyun büyük bir kısmının barajların dip suyu olduğunu ve bu suyun kullanılamayacak durumda olduğunu belirtti.

ACİL ÖNLEMLER ALINMALI

Kurnaz, balçık, bitkiler, balıklar ve kurbağaların bulunduğu bu alt su katmanının temiz içme suyu üretimi için uygun olmadığını vurguladı. Su kaynaklarının kalitesinin korunması ve etkili yönetilmesi için acil önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

 

ÇOK CİDDİ SORUNLAR BİZİ BEKLİYOR

Levent Kurnaz, İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan Melen Çayı'na özel bir vurgu yaparak, Düzce bölgesine yağışların gerektiğini belirtti.

 

İstanbul'un suyunun önemli bir kısmının Melen Çayı üzerinden sağlandığını ifade eden Kurnaz, "Düzce'ye yağış gelmesi gerekiyor, yani İstanbul'un suyunun önemli bir kısmı şu anda Melen'den geliyor, yani Düzce'den. O bölgelerde yağış olduğu müddetçe hani ölmeden kurtarırız ama oralara da yağış düşmemeye başlarsa çok ciddi sorunlar bizi bekliyor, dediğim gibi günde birkaç saat gelip ondan sonra full su kesintisi ile yaşıyor olabiliriz" şeklinde konuştu.

 

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından açıklanan verilere göre, İstanbul'daki barajların son bir haftalık doluluk oranları aşağıdaki gibi:

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Utkun 8 ay önce
İlk önce sulama doğru yapılması lazım bir çoğu sulama yapamıyor ayrıca suları israf ediliyor birde mahlelerde halı kilim vb yıkayanlarda bunların önlenebilir
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER