Yaşam

TARİHİ ESERLERE BİLİMSEL ÇALIŞMA

TARİHİ ESERLERE BİLİMSEL ÇALIŞMA

TARİHİ ESERLERE BİLİMSEL ÇALIŞMA
21-01-2017 08:06

Erhan CEYLAN/

Türkiye´de en fazla tarihi esere sahip illerden biri olan Sivas´ta türbe, medrese, cami, han ve hamam gibi eserlere yönelik bilimsel çalışma başlatıldı. Günümüzde hala gizemini koruyan eserlerin de aralarında bulunduğu tarihi yapıların geçmişinin yanı sıra inşa edildiği dönemler de araştırılacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Cumhuriyet Üniversitesi ile birlikte yürütülen çalışmanın birçok ile örnek olacağını vurguladı.

DEĞİŞEN İSİMLER

Günümüzde Abadan Cami olarak bilinen Yüceyurt Mahallesi´ndeki caminin Sultan Hamid Han tarafından yaptırıldığını belirten Karaca, Abadan Caminin gerçek isminin Hamidiye olduğunu söyledi.

Tarihi eserlere yönelik yapılan bilimsel çalışma ile bu isimlerin günümüzde korunacağını söyleyen Karaca, ?Sivas´ta tüm tarihi mekânların, türbe, medrese, cami, han, hamam hepsiyle ilgili şuanda çalışma yürütülüyor. Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğünden ricada bulundum ve Recep Toparlı hocamızla görüştüm. Bu görüşmelerin ardından bir bilim kurulu oluşturarak, tarihi eserlerimizin geçmişlerini ve orijinal isimlerini ortaya çıkaracağız. Örneğin bizim Abadan diye adlandırdığımız caminin orijinal ismi Hamidiye camidir. Kars´tan Sivas´a gelen 150 kadar aile için Sultan Hamid Han o günkü kendi hasılasından ayırarak bir tane sübyan mektebi bir tane de cami yaptırmıştır. Kendi özel mülkünden yaptırdığı camiye ise Hamidiye cami ismi verilmiştir. Ancak tarihten günümüze bu caminin ismi Abadan olmuştur. Bütün tarihi mekanlara ilim kaynağı olması amacıyla yapılan bilimsel çalışmayla birlikte bu camimizin ismi hem Abadan hem de Hamidiye diye anılacaktır. Mesela ilimizde bulunan Serçeli cami.  İnsan sanıyor ki orada çok sayıda kuş uçuyormuş bu sebeple bu ismi almış. Aslı öyle değil tabi. Serçelizade oğulları diye bir ailenin olduğu ve bu caminin de ailenin vakfiyesince kurulduğunu biliyoruz. Bilimsel çalışma ile gerekirse halk arasında kullanılan ifadelerden yola çıkarak tarihi mekanlarımızın ismi ve tarihi bilgilerinin yer aldığı levhalar yaptıracağız. Sivas´ta her cami, her mescit, her türbe tarihidir. Çünkü ilimiz hem Cumhuriyet hem de Osmanlıyı yaşayan bir şehirdir? diye konuştu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER