Gündem

Tarihi Yapılara Dikkat

Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük depremler sonrası devam eden artçılarla birlikte Divriği ilçesinde de bazı bölgelerde hasarlar oluştu.

05-03-2023 13:16
SİVAS

Arife Defne ARSLAN

Doç. Dr. Uğur Tuztaşı, deprem sonrası Divriği’de ki tarih eserler hakkında uyarıda bulundu. İlçenin bu zamana kadar birçok depreme sahne olduğunu ve kültürel eserler açısından korunması gerektiğini belirten Tuztaşı, “Biliyorsunuz ki İlçemizdeki en büyük deprem 1939 Erzincan depremi. 1939’dan sonra oralarda kerpiç ağırlıklı, eski tarihi nitelik itibariyle değerli yığma yapılar var. Bu bölgelerde tarihi yapılar ciddi şekilde depreme maruz kalmış ve etkileriyle çok yıkımlar oluşturmuş. Tescilli olsun olmasın eski nitelikli yapıların tarihsel sürekliliğini sağlaması açısından da korunması önemli.” diye konuştu.

RESTORASYON PLANLAMASI YAPILMALI

Divriği’deki eski eserler ve hasar gören yapıların tespitinin yapılması gerektiğini ifade eden Tuztaş, “Divriği Ulu Cami’nin örtüsündeki yapı nedeniyle bir sıkıntı yok. Ama diğer yapıları bilmiyorum. Bunların hasar tespitlerinin yapılması lazım. Ciddi hasarlar görülmüşse hemen bir restorasyon planı yapılması lazım. Yıkılma durumunda olan varsa bunlarında acilen ona göre çalışmalarının yapılması lazım. Sivas ölçeğinde baktığımız zaman Divriği göze batıyor. Bizim içinde çok önemli. Çünkü şuan en nitelikli kültürel eserlerin olduğu yer orası” şeklinde konuştu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER