Gündem

TARSİM ÇİFTÇİYİ YALNIZ BIRAKTI

TARSİM ÇİFTÇİYİ YALNIZ BIRAKTI

TARSİM ÇİFTÇİYİ YALNIZ BIRAKTI
09-09-2021 07:00

Arife DEFNE ARSLAN

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Kangal ilçesinde yaptığı incelemelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Tüm Sivas’ta olduğu gibi Kangal’da bu yıl kuraklığın etkili olduğunu kaydeden Karasu, “İncelemelerde bulunduğumuz köylerde kuraklığın etkilerini çok net gördük. Sivas’ın tamamında kuraklık var ancak TARSİM sigorta şartlarını yerine getirmiyor” ifadelerini kullandı.

Ekili alanların tarım sigortası kapsamında olduğunu vurgulayan Karasu, TARSİM’in kuraklıktan etkilenen alanlar için yüzde sıfır hasar raporu verdiğini bu yolla hak sahiplerine ödeme yapmadığını vurguladı. TARSİM’in tavrını eleştiren Karasu, “Çiftçimiz sigortasını yapmış, “Yaşanan kuraklığın ardından, kuraklıktan etkilendiği sabit olan tarım alanlarına ilişkin TARSİM düşük hasar raporları vererek hak sahiplerine yapılması gereken ödemeleri en aza indirgemeyi amaçlamaktadır. Zarar gören tarım alanlarında İlçe tarım müdürlükleri ile TARSİM arasında hasar oranı uyuşmazlığı yaşanmaktadır. Söz konusu uyuşmazlığın son örneği Kangal ilçemize bağlı, Aşağıhüyük, Beyyurdu, Bozarmut, Hüyüklüyurt, Kuşkayası, Mısırören, Mühürkulak, Tahtalı, Yaylacık, Çat ve Örencik köylerinde görülmüştür. TARSİM tarafından adı geçen köylerdeki ekili alanlar için yüzde sıfır kuraklık hasar raporu oluşturmuştur. Aynı köylere ilişkin Kangal İlçe Tarım Müdürlüğü’nün oluşturduğu hasar raporu ise yüzde 45 ile 70 arasındadır. Sivas ili genelinde tüm ilçelerimizde aynı sorun yaşanmaktadır. Üreticilerimiz TARSİM’e olan güvenini kaybetmiş, hem maddi olarak zarar görmüş hem de zirai don ve kuraklık gibi afet süreçlerinde yalnız bırakılmıştır” şeklinde konuştu.

TARSİM’le ilgili bölge çiftçilerinin şikayetlerini dile getiren Karasu, TARSİM eksperlerinin hasar raporlarında keyfi davrandığını, bazı bölgelerde inceleme yapmadan hasar raporu yazdıklarını dile getirdi. Hasar raporu verildiği bölgelerde ise ödemelerin piyasa fiyatlarının altında yapıldığını vurgulayan Karasu, “Kuraklıktan zarar gören çiftçiye 2 lira buğday ödemesi yapılıyor. Bu fiyat politikasını kim oluşturdu? Hangi gerekçeyle çiftçiye piyasanın altında fiyat veriliyor?” dedi.

1 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na ilişkin açıklamalarda da bulunan Karasu, kuraklık desteğinde Çiftçi Kayıt Sistemi şartının kaldırılması gerektiğini söyledi. Birçok tarım alanının veraset sorunları nedeniyle ÇKS’de kayıtlı görünmediğini kaydeden Karasu, “ÇKS önemli bir veri ancak tek başına yeterli değil, yıllardır topraklarını eken ancak birtakım sorunlar nedeniyle ÇKS kaydını gerçekleştirmeyen çiftçiler kaderine terk ediliyor. Kuraklık desteğinden faydalanmaları için vakit kaybetmeden düzenleme yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER