Gökhan KARA /
Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen, 15 ülkeden 3 bin robot ve 4 bin 87 kişinin yer aldığı Ahican Sivas Yollarında temalı ?12. Uluslararası MEB Robot Yarışması´ düzenlenen açılış töreni ile başladı.
Taha Akgül Spor Salonu´nda yapılan yarışmanın açılışına, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İlker Murat Ar, Başsavcı Murat İrcal, Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, İl Jandarma Komutanı Albay Sinan Şen, Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan, il protokolü, bakanlık yetkilileri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Bakan Yılmaz ve beraberindekilerin açılış kurdelesinin kesilmesi ile başlayan program robotların sergilendiği stantları gezmesi ile devam etti.
Daha sonra açılış konuşmasını yapan Yılmaz, yarışma ile mesleki ve teknik eğitimin niteliğinin artırılmasını ve toplumda bu alanda farkındalığın oluşturulmasını amaçladıklarını dile getirerek ?Lise ve üniversite öğrencilerimizin eğitimleri sürecinde edindikleri bilgiyi, beceriye dönüştürebilmesini bilimsel düşünerek geliştirebilmesini, girişimci ve rekabetçi bireyler olarak yetişmelerini istiyoruz? dedi.
Hızla değişen dünyada her geçen gün yeni teknolojilerin geliştirildiğine işaret eden Yılmaz, yarışmanın odağındaki robot temasının da hayatın pek çok alanında kendine yer bulan önemli bir kavram olduğunu vurguladı.
?BÜYÜK İCATLAR, HAYAL ETMEKLE BAŞLAR?
Yarışmaya gençlerin ve diğer ülkelerden gelen öğrencilerin büyük ilgi gösterdiğini belirten Yılmaz, ?Güzel bir gelecek hayali kuran gençlerimiz var. Büyük icatlar, hayal etmekle başlar. Dün hayalini kurduğumuz pek çok teknoloji bugün hayatımızın birer parçası. Hayal edeceğiz ki hayata farklı açılardan bakabilelim. Hayal edeceğiz ki hayalimiz gerçek olsun. Hayal etmeyi hiçbir zaman bırakmayacağız. Hayalini kurduğumuz şey için de azimle sebatla çalışacağız. Hayallerle birlikte yarınımız daha güzel daha aydınlık olacak. Başarı için önce hayal gücümüzün ve başarma azmimizin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyordu. Bu dönemde, bu ülkeye kazandırılan en büyük şey bu millete yeniden öz güvenin kazandırılmış olmasıdır? diye konuştu.
?BİLGİ SONU GELMEYEN BİR FETİHTİR?
Bakan Yılmaz, ?Bugün Türkiye dünyanın en büyük 20 ekonomisinden birine sahipse bu eğitimde önemli mesafeler alındığını gösteriyor. Milli Eğitim Bakanlığı olarak iyi bir eğitim ve herkes için fırsat eşitliğini değişmez ve daimi bir hedef olarak görüyoruz. Bu anlayış içerisinde hayata hazır, sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştiren bir eğitim sistemini hedefliyoruz. Bunun için önemli mesafeler kaydettik. Bugün burada ve daha önceki yarışmalarda da gördük ki gençler ´başarabilirim yapabilirim´ diyor ve başarıyor ve yapıyor da? ifadesini kullandı.
?TEKNOLOJİ BAŞ DÖNDÜRÜCÜ BİR HIZLA GELİŞİYOR?
Teknolojinin, baş döndürücü bir hızla geliştiğine işaret eden Yılmaz, ?İnsanlar arası iletişimin büyük ilerleme kaydetmesinin ardından artık nesneler birbiriyle iletişim kurabiliyor. Endüstri 4.0 olarak adlandırılan 4. Sanayi Devrimi´nin başlangıcındayız. Endüstri 4.0 temel olarak bilişim teknolojileri ile endüstriyi bir araya getirerek çok daha düşük maliyetli, az yer kaplayan, az enerji harcayan, az ısı üreten, ancak bir o kadar da yüksek verimlilikle çalışan cihazların üretimini amaçlayan bir anlayışın genel adıdır. Böylesine önemli bir aşamada olduğumuzun farkında olarak kendimizi ve gençlerimizi geleceğe hazırlıyoruz. Bu süreçte en önemli avantajımız, teknoloji ile iç içe yaşayan, araştıran, üreten, öğrenen, geliştiren, sorgulayan genç ve çalışkan bir nesle sahip olmamızdır. Bu gençlerimiz başta olmak üzere, tüm gençlerimizin canla başla çalışmasını istiyorum. Şundan eminim ki geçmişinden çok daha parlak ve aydınlık günler Türkiye´yi beklemektedir? dedi.
Bakan Yılmaz konuşmasında ayrıca, Türkiye´nin bağımsız kalması için şehit düşenlere Allah´tan rahmet diledi.
Editor : Haberpanelim