Tarım memleketi olan Sivas´ta tamda ekim sezonu öncesinde, Tarım Fuarının açılışında da gündeme gelen DAP gübresine Tarım Kredi Kooperatifleri dün bir zam daha yaparak tonunu 3 bin 150 liradan 3 bin 500 liraya çıkardı.
BÖLGE MÜDÜRÜ: KUR KAYNAKLI
Ziraat Odaları ve çiftçilerin eleştirilerine yol açan gübre zammı ile ilgili görüşlerini aldığımız Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü İsmail Köse, tamamen ithal olan DAP gübresine yapılan zammın dolar kuru artışından kaynaklandığını belirterek ?Tavan ve taban fiyatı Genel Müdürlük belirliyor. Biz de uyguluyoruz. Zam yapmayı istemeyiz ama maalesef mecburiyet var? dedi.
HAYDAR ALDIKAÇTI
Tarım memleketi olan Sivas´ta tam da ekim sezonu öncesinde, Tarım Kredi Kooperatifleri gübre fiyatlarına dün bir zam daha yaptı. Yeni tarife ile bölgemizde en çok kullanılan ve kısa adı DAP olan Diamonyum Fosfat gübresinin tonu 3 bin 150 liradan 3 bin 3500 liraya çıktı. Diğer gübre fiyatlarının da yüzde 10 civarında değişen oranlarda yükseldiği öğrenildi.
Gübreye yapılan zamla ilgili olarak görüşlerini aldığımız Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü İsmail Köse, dolar kurundaki yüksek artışın, tamamen ithal olan DAP gübresi ile hammaddesi dışarıdan gelen diğer bazı tarımsal katı gübre fiyatlarının Genel Müdürlük tarafından yeniden belirlenmesine yol açtığını belirterek, ?Biz Genel Müdürlüğümüzün belirlediği tavan ve tabanları uyguluyoruz. Kooperatiflerimiz de genelde taban fiyat üzerinden satış yapıyor. Yeni ayarlama yapılınca gübre fiyatlarında artış oldu. Biz de istemiyoruz ama bir yerde kur artışı nedeniyle mecburuz?dedi.
?SÜBVANSE EDİLMELİ?
Türkiye´nin DAP gübresinde dışa bağımlı olduğunu, yüzde 18 Azot ve yüzde 46 fosfor içeren ve bölgemizde de yoğun şekilde kullanılan bu gübrenin yurt dışında geldiğini, bağlantıların dolar üzerinden yapıldığını ve kur değişikliğinde de fiyatların yükseldiğini vurgulayan Bölge Müdürü Köse, ?Bizde arzu etmiyoruz ama kurumlarında yaşaması lazım. Krizden kaynaklı artışlar var. Devlet fiyatla ilgili bize ne derse onu yaparız. Bizce de fiyatlar yüksek. Bu olağanüstü artışlar nedeniyle hiç değilse bu sezon için çiftçilere gübre sübvansiyonu uygulanma kararı alınırsa veya döviz kurunda önemli gerileme sağlanırsa gübre fiyatlarında indirim olur. Bizde daha iyi fiyatlardan, daha çok satış yapma imkanına kavuşuruz.?dedi.
?DOLARLA ALIYORUZ?
DAP Gübresinin yurt dışından gemilerle geldiğini, torbalamasının Tarım Kredi´nin de iştiraki olan Gübretaş fabrikasında yapıldığını anlatan Bölge Müdürü Köse, ?Bağlantılar, anlaşmalar ve ödemeler dolar üzerinden yapılıyor. Yani dolarla alınıyor. Kur değişince de fiyatı yeniden ayarlanıyor?dedi.
?SAPLANTI VAR?
Sivas yöresinde, tonu 3 bin 500 liraya çıkan DAP gübresinin yoğun olarak kullanıldığını, altenatif gübreler olmasına rağmen çiftçilerin genelde bu konuda saplantı içerisinde bulunduklarını da ifade eden Bölge Müdürü Köse, ?Diğer gübrelerin hammaddeleri de ithal ama en azından arz-talep nedeniyle fiyatları daha uygun. Çiftçilerin ekim alanlarına göre diğer gübreleri kullanmalarını öneriyorum?dedi.
GEÇEN AY 2.450 LİRAYDI
Tarım Kredi Kooperatiflerinde de satılan DAP gübresinin tonunun bayram öncesinde 2 bin 450 lira olduğu, sonradan bu fiyatın 3200´e çıktığı, kur artışı nedeniyle bir süre sonra 3500´e yükseldiği, sonradan 3 bine düştüğü ve tekrar bir süre 3 bin 150 liradan satılırken, dün yeni düzenleme ile 3 bin 500 lira olarak belirlendiği kaydedildi.
Editor : Haberpanelim