Tarım

TMO Fiyatları Araştırılsın!

CHP Milletvekili Ö. Fethi Gürer, çiftçinin yaşadığı sorunlara ilişkin mecliste araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. Gürer ayrıca, komisyonda Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıkladığı 2024 hububat alım fiyatlarının da araştırılmasını önerdi.

TMO Fiyatları Araştırılsın!
20-06-2024 10:44
SİVAS

Neslihan KOÇ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO'nun fiyat açıklamasının ardından çiftçilerden tepki geldiğini belirtti. Gürer, en düşük alım fiyatının 15 TL’ye çıkarılmasının talep edildiğini söyledi.

Gürer, “​Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan 2024 yılı hububat alım fiyatları, çiftçiler arasında büyük bir hayal kırıklığına neden olmuştur. Açıklanan hububat alım fiyatları, çiftçilerin üretim maliyetlerinin oldukça altında kalmıştır. Makarnalık buğday için ton başına 10.000 TL, ekmeklik buğday için ton başına 9.250 TL ve arpa için ton başına 7.250 TL olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, buğday için ton başına 1.750 TL ve arpa için ton başına 750 TL destek ödemesi açıklanmıştır. Ülke genelindeki tarımsal girdi enflasyonun %79'a ulaştığı bir dönemde, hububat alım fiyatları düşük tutulmuş ve çiftçilerin üretim maliyetlerinin altında bir hububat alım fiyatı açıklanmıştır. Geçen yıla göre buğday fiyatlarındaki %12'lik artışa karşın, arpa fiyatlarındaki artış oranı sadece %3,5 olarak gerçekleşmiştir. Bu durum, tarım sektöründeki üreticiler ve çiftçiler için ilerleyen süreçte ciddi sorunları beraberinde getirecektir.” dedi.

MALİYETLERİ BİLE KARŞILAYAMIYOR

Açıklanan fiyatların çiftçinin maliyetini bile karşılayamadığını ifade eden Gürer, “Çiftçilerin üretim maliyetlerini oluşturan unsurlar arasında tarla kirası, toprak hazırlığı, tohum maliyetleri, ekim masrafları, taban gübre, zirai ilaçlar, ilaçlama giderleri, traktör bakımı, akaryakıt ve biçerdöver giderleri bulunmaktadır. Bu maliyet kalemleri göz önüne alındığında, dekara 400 kg verim elde edilmesi durumunda kuru tarımda maliyet ton başına 12.680 TL ve sulu tarımda ise 13.390 TL olarak hesaplanmıştır. Bu da, açıklanan alım fiyatlarının çiftçilerin gerçek maliyetlerinin altında olduğunu somut bir şekilde göstermektedir" diye konuştu.

HUBUBAT ÜRETİMLERİ AZALACAK

Çiftçiyi tatmin etmeyen bu fiyatların gelecek yıllara 'üretimde düşüş' olarak yansıyacağını belirten Gürer, “Düşük alım fiyatları ve artan maliyetler, çiftçilerin gelecek yıllarda hububat üretim miktarlarını azaltmalarına neden olacaktır. Bu durum ise gıda güvenliğini ve tarım sektörünün istikrarını tehlikeye atacaktır. Dolayısıyla, hububat alım fiyatlarının üretim maliyet artışları göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir” dedi.

 

TMO'NUN KRİTERLERİ ARAŞTIRILSIN

TMO'nun fiyatlarını belirlerken hangi kriterleri ele aldığının araştırılması gerektiğini belirten Gürer “Hububat üreticilerinin sürdürülebilir bir şekilde üretim yapabilmesi ve ülke genelinde gıda güvenliğinin sağlanabilmesi adına hububat alım fiyatlarının belirlenme sürecindeki kriterlerin detaylı bir şekilde incelenmesi ve belirlenen düşük fiyatların ilerleyen süreçte hububat üretimi üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılması için Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederiz” diyerek öneriyi TBMM Başkanlığına sundu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER