Yaşam

TMO´nun yeni alım uygulaması

TMO´nun yeni alım uygulaması

TMO´nun yeni alım uygulaması
16-09-2017 07:59

Binasının dış cephesinde kocaman şekilde ?Ofis çiftçinin dostudur? yazan Toprak Mahsulleri Ofisi´nin bu sezon hububat alımlarını özelleştirerek, Lisanslı depolara bırakması ve alım sırasında fiyatın söylenmemesine tepki gösteren çiftçiler ?Yıllardır devam eden Ofis-çiftçi dostluğu zedelendi. Yeni alım sisteminde çok eksiklikler var, özellikle devletin eksperlerinin olmaması büyük sıkıntı yarattı? dedi. Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ise ?Sorunu biliyoruz, Bakan beyle görüşerek ileteceğiz? dedi.

ALIMLAR SINIRLI OLDU

Geçen yıl binlerce ton alım yapan TMO´nun, bu dönem Sivas´ın hububat ambarı durumunda olan Şarkışla´da 15 bin, Kangal´da 6 bin, Ulaş´ta da sadece bin ton dolayında buğday alımı yaptığı öğrenilirken, çiftçilerin büyük çoğunluğunun, alım sırasında fiyat söylenmemesinden dolayı özel sektörü tercih ettiği belirtildi. TMO alımlarının bu derece düşmesine, yeni alım sisteminin yanı sıra, hububat rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 35-40 dolayında düşmesinin de rol oynadığı vurgulandı.

GİRİŞİMLERDE BULUNACAĞIZ

Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, yeni alım sistemin Şarkışla ve Kangal´da bu dönem ilk kez uygulandığını, görülen aksaklıkların düzeltilmesi için gerekli girişimlerde bulunacaklarını belirterek ?Çiftçimizin önceliği ürününü TMO´ya satmaktır, ancak özellikle TMO eksperlerinin devreden çıkarılması ve analizden sonra fiyatın söylenmemesi çiftçilerimizden tepki gördü. Sorunları Bakanlıkla paylaşarak çözümünü isteyeceğiz? dedi.

Haydar ALDIKAÇTI/

Toprak Mahsulleri Ofisi´nin bu dönem ilk kez uygulamadı, yeni hububat alım sistemi, çiftçilerin tepkisini topladı ve TMO´nun aldığı ürün miktarında önemli azalmalara neden oldu. Binasının dış cephesinde kocaman şekilde ?Ofis çiftçinin dostudur? yazan TMO´nun yeni alım sisteminin hem kör, hem de topal olduğunu öne süren çiftçiler ?Dostluğu da zedelediler? dedi.

Yıllar boyunca şehir merkezi, Kangal, Şarkışla, Ulaş ve diğer bazı ilçelerde, var olan silolarını yaptığı alımlarla dolduran TMO´nun bu dönem hububat alımlarını, bazı ilçelerde silolarının bulunmasına rağmen rantabl depolama yapılamadığı gerekçesiyle, personelinin tam kadro halen görevde olmasına karşın yapmaması çiftçilerin eleştirilerine, özellikle Kangal yöresinde de ürünlerin özel sektöre gitmesine yolaçtı. Depoların artık eskidiği, açık sahalarda da zayiat miktarının arttığı söylenerek, Özel Lisanslı depolarla anlaşan TMO´nun alımlarını buralarda yapmaya başlamasının sakıncalarını yaşadıklarını bildiren çiftçiler, ?Lisanslı depolarda, özel sektör hem kendi, hem de devlet adına alım yapıyor. Kendi adına aldığı ürünlerde fiyat alım sırasında açıklanırken, devlet adına yapılan alımda, analiz yapılmasına rağmen fiyat söylenmiyor. Analiz fişi veriliyor, ?gidin Ofisten fiyatı öğrenin? deniliyor. Çiftçide, bunu istemiyor. Ürününü sattığı anda fiyatını bilmek en doğal hakkıdır, bu yüzden çok sayıda çiftçi, diğer tüccarlara gitti.? dediler.

Uygulamanın yanlış olduğunu, alımların TMO´nun experlerince yapılmasının daha doğru olacağını bildiren çiftçiler, ?Bu yıl kuraklık yaşandı, rekolte düştü, birde bu hatalar yapılınca, fiyat yönünden de zarar gördük. Zaten gübre, mazot, traktör ve tarım aletlerinin fiyatının çok yükselmesi nedeniyle girdilerimiz çok arttı. Bu yıl da çiftçilerin büyük bölümü sezonu zararla kapadı, bu gidişle tarım sektöründen kaçışlar artacak. Gerekli tedbirler alınmalı? diye konuştular.

GİRİŞİMLERDE BULUNACAĞIZ

Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, yeni alım sistemin Şarkışla ve Kangal´da bu dönem ilk kez uygulandığını, görülen aksaklıkların düzeltilmesi için gerekli girişimlerde bulunacaklarını belirterek ?Çiftçimizin önceliği ürününü TMO´ya satmaktır, ancak özellikle TMO experlerinin devreden çıkarılması ve analizden sonra fiyatın söylenmemesi çiftçilerimizden tepki gördü. Sorunları Bakanlıkla paylaşarak çözümünü isteyeceğiz? dedi.

RAKAMLARDA GÖSTERİYOR

TMO´nun özelleştirdiği hububat alımları uygulaması,  Sivas´ın özellikle buğday ambarı konumunda olan Şarkışla´da sadece 15 bin, Kangal´da 6 bin ve Ulaş´ta da bin ton alımla yetinmesine yol açtı. Geçen yıl TMO´nun bu yörelerde aldığı buğday miktarının iki-üç kat daha yüksek olması, yeni sistemin tasvip görmediğinin de göstergesi olarak yorumlanıyor.

KADERLERİYLE BAŞBAŞA

Yeni uygulamasıyla direkt olarak çiftçilerden ilk elden hububat alımından çekildiği görüntüsü veren TMO´ya tepki gösteren çiftçiler, bir çok ilçede Ziraat Odaları´nın da sorunlarıyla ilgilenmediğini ve adeta kaderleriyle başbaşa kaldıklarını öne sürdüler.

Kangal´da tepkilerini genellikle buğdaylarını özel sektöre satarak gösteren, Şarkışla´da kısmi olarak yine de devlete gittiği için TMO´yu tercih eden çiftçileri, Ulaş´taki geçici ofiste 35-40 derece sıcaklığa rağmen, gölgelenebilecekleri bir yer bile olmaması isyan ettirdi. Ziraat Odasına tepki gösteren çiftçiler, randevu alarak kendilerine yardımcı olan oda´nın, alım sırasında ortadan kaybolduğunu, toz-topraklı geçici ofis bölgesinde, aşırı sıcaklara rağmen içmek için su bile bulamadıklarını öne sürdüler. ?Hiç değilse bir çadır kurulup, gölgelik yapılabilir, iki dolap konularak soğuk su verilebilir, ihtiyaç giderilecek bir yer yapılabilirdi? diyen çiftçiler, ürünlerini satarken bu sezonda kaderleriyle başbaşa kaldıklarını vurguladılar.

Ulaş´ta TMO Müdürünün denetim ve kontrole geldiğini gördüklerini de bildiren çiftçiler, ?Müdür bey ofisin elemanları ile görüşüp gitti, güneş altında traktörleriyle kuyruk oluşturup saatlerce bekleyen çiftçilere ?nasılsınız? bile demedi. Bizleri devlet mi gözden çıkardı, idarecilerimi anlamakta zorlanıyoruz? dediler.

CAROLİNE 11

OSMANCIK 16.5 LİRA

Yazıcıoğlu Bulvarındaki TMO binasının, eski bekçi kulübesinde pirinç satışları devam ediyor. Yerli Osmancık pirincin 5 kilosu 16.5, Portekiz´den ithal edilen Caroline marka pirincin 5 kg.lık torbası da 11 liradan satılıyor.

Bir çok kamu kurumu esnaflık yapmaya devam ederken, Toprak Mahsulleri Ofisi de, her dönem olduğu gibi bu sezonda pirinç satmayı sürdürüyor.

Yazıcıoğlu Bulvarının eski stadyum karşısında bulunan TMO, basit bir markete dönüştürdüğü eski bekçi kulübesinde 5 kiloluk ambalajlı Osmancık pirincini 16.5 lira

dan, Portekizden ithal edilmiş bulunan Caroline marka pirinci de 5 kilosunu 11 liradan satmayı sürdürüyor. Sadece pirinç satmak için bir görevli tahsis etmiş bulunan TMO´nun, alımını yaptığı Osmancık pirincinin birinci kalite olduğu öğrenilirken, Portekiz´den ithal pirinç getirip satmasına tepki gösteriliyor. Daha çok Osmancık pirincini tercih eden vatandaşlar, bir yandan TMO´nun marketçilik yapmasına tepkilerini dile getirirken, Portekizden pirinç ithal edilip, satılmasına da anlam veremediklerini kaydettiler.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER