Yüksel MENEKŞE
TÜDEMSAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜVASAŞ´ın tek çatı altında toplanması konusunun tekrar gündeme gelmesi üzerine bir açıklama yapan MHP Sivas Milletvekili Ahmet Özyürek, birleştirmenin sakıncalarından söz etti. Özyürek, ?Yayınlanan kararda Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü´nün bağlı ortakları olan TÜLOMSAŞ Eskişehir, TÜVASAŞ Sakarya ve TÜDEMSAŞ Sivas´ın tek bir çatı altında toplanması öngörülmektedir.
Ülkemizin demiryolu sektörünün piyasa beklentilerini karşılaması ve yerli üretim kapasitesinin geliştirilmesi önemlidir. Ancak bu birleşme şehirlerin kendi kalkınma faaliyetlerini sekteye uğratacaktır. Zira Sivas ilimizde bulunan TÜDEMSAŞ, 1400´ü aşkın çalışanı istihdam etmekte ve 3 fabrika 1 genel müdürlük ve 10 daire başkanlığından oluşmaktadır. TÜDEMSAŞ görevi ve önemi itibariyle dünya standartlarında, gelişen teknolojiyi takip ederek kaliteli ve ekonomik vagon üretimi ile ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Bu anlamda TÜDEMSAŞ´ın diğer bağlı ortaklarla tek çatı altında toplanıp yapısının değiştirilmesi, hâlihazırda genel müdürlük vasfına sahip olan kurumun bu vasıftan yoksun bırakılmasının önü açılmış olacaktır.
Üstelik geçimini buradan sağlayan yöre halkımız zor durumda kalacak ve işsizlik sorunu her geçen zamanda büyüyerek karşımıza çıkacaktır. TÜDEMSAŞ´ın tek başına var olabileceği, hem ülke hem de Sivas´ımızın ekonomisine katkı sağlayabileceği bir gerçektir. Bu sebeple tüdemsaş´a sahip çıkılmalı, gerekli yatırımların yapılması, iş hacminin yükseltilerek yerli üretim kapasitesinin geliştirilmesi ve kendi pazarında söz sahibi olan bir kuruluş haline getirilmesi sivas´ın geleceği için önemli bir unsur olacaktır? dedi.
KANGAL TERMİK SANTRALİ
Filtre takılmadığı için kapatılan Kangal Termik Santrali hakkında da öneride bulunan Özyürek, ?bilindiği üzere, çevre kanunu gereğince kömürlü ve termik santrallerin çevre mevzuatına uyum süresinin 31 Aralık 2019´dan 30 Haziran 2022´ye kadar uzatılması öngörülmüştür. Ancak sayın Cumhurbaşkanımız yasal düzenlemeyi 2 Aralık´ta veto etmiştir. Böylece girmiş olduğumuz bu yeni yılın ilk ayı itibari ile termik santrallerin birer birer kapatılma sürecine girmiş bulunmaktayız. Bu süreç ile birlikte şu ana kadar bazı şehirlerimizde bulunan 5 termik santral tamamen, 1 termik santral ise kısmi olarak kapatılmıştır. elbette yapılan incelemeler üzerine geçici faaliyet belgesi almaya hak kazanan veya çevre iznini alıp faaliyete devam eden santrallerimiz de bulunmaktadır. Burada bilinmesini istediğimiz yegâne konu, önce insan sağlığını göz ardı edemeyecek oluşumuzdur. Ayrıca doğanın tüm nimetlerinin kıymetini bilerek yaşama erdemine ulaşmak bizim için elzemdir. Ancak şehirlerimizde bulunan termik santrallerde ekmek yiyen kardeşlerimizi unutmak, yok saymak da bize yakışmayacaktır. Biz bu kardeşlerimizi unutursak geçim derdi ile kendilerini ve ailelerini yalnız bırakırsak bunun vicdani sorumluluğu altında eziliriz. Çevre kanunu kapsamında kapısına mühür vurulan bir santralimiz de Sivas´ımızın kangal ilçesinde bulunan kangal termik santralidir. Linyit kaynaklarının elektrik üretiminde değerlendirilmesi amacıyla kurulan ilimizin en büyük enerji santralidir. Türkiye´nin linyit üretiminin yüzde 8 ile 10´u buradan karşılanmaktadır. Santralin, büyük yerleşim yerlerinden uzak olması sebebiyle yöre halkımızın sağlığını olumsuz etkileme oranı düşüktür. Ayrıca çevresinde 28 yıldır sorunsuz bir şekilde tarım yapılıyor olması, hava ve çevre kirliliğine dair herhangi bir şikâyetin yöre halkımız tarafından yapılmaması da önem arz etmektedir.
Santral bünyesinde 486 kadrolu, 154 taşeron olmak üzere 640 personel bulunmaktadır. Bazı özel firmalar vasıtası ile santralde işçi olarak çalışan 686 kişi ile toplamda 1226 kişi istihdam edilmektedir. Personellerin bakmakla yükümlü oldukları bir aileleri, yuvaları olduğu aşikârdır.
bu anlamda mevcut mevzuata aykırı olmayacak şekilde yerli kömürden elektrik üreten santrallerin mevzuatta belirtilmiş olan hava emisyon sınır değerlerini aşmadan, çevre ve şehircilik bakanlığımızın da kontrolleri ile BGA (baca gazı arttırma) tesisleri yatırımını tamamlayana kadar, gereken para cezai işleminin de uygulanması ve geçici faaliyet belgesi ile üretimlerine devam edebilmesi sağlanmalıdır. Böylece geçici faaliyet belgesi ile santral kapatılmadan eksikliklerin giderilmesi mümkün olacaktır. Bu çerçevede resmi işlemlerin muhataplarının hızlı bir şekilde çalışması, gerekli itirazların mevzuat kapsamında kale alınması ve santralde çalışanların geçim endişesinin son bulacağı adımların atılması gerekmektedir? dedi.
KANGAL´DA DOKTOR İHTİYACI
?Kangal devlet hastanemizde doktor atamalarına ihtiyaç vardır. Kadın doğum uzmanı, genel cerrahi ve anestezi uzmanı olarak görevlendirilmek üzere sağlık bakanlığımız tarafından gerekli atamaların yapılarak hastalarımızın mağduriyetinin önlenmesini talep ediyoruz. Ayrıca faaliyete geçirilecek olan yeni hastane projesinin, sağlık hizmetinin vatandaşlarımıza daha imkânlı bir şekilde ulaştırıcak bir yapıda hayata geçirilmesini temenni ediyorum? dedi.
Editor : Haberpanelim