Gündem

Türkiye'de İlk Kez Uygulandı! Ölümler Geriledi

Yozgat, tarım ve hayvancılığın önemli merkezlerinden biridir ve bu alanda yaşanan buzağı ölümlerini azaltmak için atılan adımlar önemli.

Türkiye'de İlk Kez Uygulandı! Ölümler Geriledi
14-05-2024 16:29
SİVAS

Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (KOP), Sorgun İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Yozgat Veteriner Hekimler Odası iş birliğiyle gerçekleştirilen "Erken Teşhis ile Buzağılar Ölmesin" projesi, kentin genelinde ishal kaynaklı buzağı ölüm oranlarını yüzde 60'tan yüzde 20'lere kadar indirmiş.

Bu proje, veterinerlere dağıtılan hızlı tanı kitleri aracılığıyla buzağı ishallerinin nedenlerini tespit etmeyi amaçlıyor. Rota virüsü, Korona virüs, E.coli ve Kripto gibi ölümcül hastalıkların tanısı, bu kitler sayesinde dışkı örneklerinden 15 dakika içinde yapılmakta ve tedavi süreci başlatılıyor. Buzağı ölüm oranlarında yaşanan bu düşüş, projenin etkinliğini gösteriyor.

Proje, ilk aşamada Sorgun, Sarıkaya, Saraykent ve Akdağmadeni ilçelerinde uygulanmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiş. Ücretsiz olarak sunulan veteriner hizmetleri, üreticileri memnun etmekte ve projenin ülke ekonomisine 200 milyon lira katma değer sağlaması hedefleniyor.

Yozgat Veteriner Hekimler Odası Başkan Yardımcısı Veteriner Adem Yıldız, projenin amacının yeni doğan buzağıların ishalden kaynaklı ölümlerini önlemek olduğunu belirtmiş ve proje sayesinde buzağı ölüm oranlarının yüzde 20'lere kadar gerilediğini ifade etmiş. Bu girişimin, Türkiye genelinde de yaygınlaşması ve buzağı ölümlerinin azaltılması hedefleniyor

Sarıkaya'da besicilikle uğraşan Süleyman Ersoy, projenin önemini vurgulayarak, buzağılarının artık ölmediğini ve veterinerlerin ücretsiz sağladığı hizmetten memnun olduklarını dile getirdi. Buzağı ölümlerinin azaltılması, yerel ekonomiye ve üreticilere büyük fayda sağlıyor.(İHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER