Gündem

Türkiye'de Sanata Değer Yok

62 yıldır ahşap üzerine metal kaplama yapan 72 yaşındaki Ali Rıza Yazarlı, 50 yıldır tasarımını kendi yaptığı torna makinasından geçimini sağlıyor. Ayda 10 ürün satabildiğini söyleyen Yazarlı, “Burada sadece öğrenmek isteyen kursiyerlere kurs veriyorum. Yaptığım ürünlerin çok azı satılıyor. 3 bin lira gibi bir rakam kazanıyorum onun yarısı maliyetine gidiyor. Maalesef ki bu ülkede sanata hiç değer yok” dedi.

Türkiye'de Sanata Değer Yok
30-03-2023 15:44
SİVAS

Arife Defne ARSLAN

Kent merkezinde yaşayan evli ve 5 çocuk babası olan Ali Rıza Yazarlı, 10 yaşından itibaren atalarından öğrendiği kente özgü ağızlık, kalemlik isimlik, kağnı ve ahşap üzerine metal kaplama sanatını 62 yıldır sürdürüyor. 50 yıl önce kendi tasarladığı torna makinasıyla çalışan ve geçimini öğrendiği sanattan sağlayan sanatçı, mesleğine İhramcızade Kültür ve Sanat Merkezinde devam ediyor. Aylık 3 bin lira gibi bir rakam kazandığını ve bunun da yarısının maliyetine gittiğini belirten Yazarlı, sanata verilen değerden oldukça şikayetçi.

Babadan kalma mesleğini kardeşleri ve oğulları ile sürdüren Ali Rıza Yazarlı, “Bu sanatın ahşap kısmını tornada metal kısmını da elimde yapıyorum. Bütün desenleri bu kurşun kalemle yapıyorum. Önceden sadece ahşap yapıyordum ama çağa ayak uydurmak için metal kaplama yapmaya başladım. Bu el sanatı zaruri bir ihtiyaç değil. Türkiye’de lafta abartıyorlar ama gerisi yok. Bu ülkede el sanatına değer yok. Bu zamana kadar bu işi yapıyorum ve hiç değer görmedim. Emekliliğimden sonra burada kurs veriyorum ve yanında birkaç ürünüm satılıyor. Ayda 3-5 kişiye bu sanatı öğretebilirsem ne mutlu bana. Aklım yetti yeteli el sanatına değer verildiğini görmedim. Yıllardır bunlara emek veren bu şehrin değerleriz. Değer verilse bize sahip çıkılırdı. Önceden ağızlık ve kalem çok satılırdı ama imdi hiç satılmıyor. Şehri ziyarete gelen insanlar memleketi temsilen bir iki küçük şey alıyor sadece” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER