Yaşam

TURNALAR TÜRKÜLERDE KALMASIN

TURNALAR TÜRKÜLERDE KALMASIN

TURNALAR TÜRKÜLERDE KALMASIN
20-06-2019 07:48

Vali Salih Ayhan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından ilimizde düzenlenen ?Ulusal Turna Eylem Planı Çalıştayı´na katılarak, ?Turnaların sadece türkülerde kalmaması için yapılan çalışmaları destekliyoruz? dedi.

Behrampaşa Otel´de düzenlenen çalıştaya Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av ve Yaban Hayatı Daire Başkanı Selim Karaca, Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Abdullah Koç, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Okan Gün, Doğa Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erdem ile çeşitli illerden uzman personeller ve çok sayıda davetli katıldı.

Çalıştay; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av ve Yaban Hayatı Daire Başkanı Selim Karaca ile Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Abdullah Koç´un açılış konuşmaları ile başladı.

Daha sonra söz alan Vali Salih Ayhan ise, ülkemizin biyolojik bir müze olduğunu ifade ederek, ?Türkiye´de yaklaşık Avrupa Kıtası kadar bitki ve hayvan türünün yaşaması ülkemizin ne denli önemli bir coğrafi öneme haiz olduğunu göstermektedir. Rakamlara baktığımızda 446 kuş türü, 140 memeli, 168 sürüngen ve iki yaşamlı türün Asya ile Avrupa´yı birbirine bağlayan vatanımızda kendisine yer bulması bizler için çok sevindirici bir husustur? dedi.

İLİMİZDE

293 KUŞ TÜRÜ VAR

Ülkemiz gibi Sivas´ın da coğrafi açıdan önemli bir merkez olduğunu dile getiren Vali Ayhan, ?İlimizin; Akdeniz, Karadeniz, Doğu Anadolu ile İç Anadolu´yu bağlayan bir köprü vazifesi görmesi, tür sayısını da artırmıştır. İlimizde 293 kuş türü, 50 memeli, 43 sürüngen ve iki yaşamlı hayvan türünün bulunması Sivas için büyük bir şanstır? diye konuştu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce başlatılan çalışmayı da değerlendiren Vali Ayhan, ?2014 yılında başlanıp 2016 yılında sona eren ?Sivas İlinin Biyoçeşitlilik İzleme Projesi´ kapsamında ilimizdeki bitki ve hayvan türlerinin tespiti, nesli tehlike altında olan türler ve koruma eylem planına ihtiyaç duyulduğuna ilişkin çalışmanın tamamlanmış olması sevindiricidir. Yapılan proje kapsamında ilimizde; 3 adet kuş türü 3 adet memeli türü, 4 adet sürüngen türü ve 5 adet de bitki türü izleme çalışmalarını yakından takip ettiğimi belirtmek isterim? şeklinde konuştu.

?ÇALIŞMALARI YAKINDAN

TAKİP EDİYORUM?

İlimizdeki nesli tehlike altında olan türler ile ilgili çalışmaları da yakından takip ettiğini ifade eden Vali Ayhan, ?Beyazbantlı dağ engereği yılanının tür koruma eylem planının yapılmış olması ve türün izlenmesi geleceğe yönelik güzel bir çalışma olacaktır. Yine bu yıl tür koruma eylem planı çalışmaları kapsamında daha önce hakkında herhangi bir bilimsel çalışma yapılmayan ancak var olduğu bilinen bitki türlerinden Gezertere ile ilgili eylem planı çalışmalarının yapılması da endemik türlerimize verdiğimiz önemi ortaya koymaktadır? ifadelerini kullandı.

Sivas´ın geniş coğrafyasında kaçak avcılığa da göz açtırmadıklarını vurgulayan Vali Salih Ayhan, ?Doğadaki tüm bitki ve hayvan türlerinin korunması, gelecek nesillere aktarılması ve popülasyon dengesinin sağlanması maksadıyla ilimizde, kaçak avcılığın ve biyokaçakçılığın önlenmesine ilişkin ciddi çalışmalar da yapılmaktadır. Türlerin gelişmesi ve çoğalması adına avcılık ve biyokaçakçılığın yapılmamasını önemsiyor, kaçak avcılara bölge insanlarının da göz açtırmamasını ve ihbarda bulunmalarını istiyoruz? dedi.

?TURNALAR

TÜRKÜLERDE KALMASIN?

Turnaların ilimizde geniş bir popülasyon göstermesinin şansını yaşadıklarını belirten Vali Ayhan, ?İlimizde üreme sayıları giderek azalan turnaların korunması ve izlenmesi için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Doğa Araştırmaları Derneği işbirliğinde yürütülmüş olan Ulusal Turna Eylem Planı´nın hazırlanması da faunaya verilen değerin bir göstergesidir. Turnalarımızın sadece türkülerde kalmaması için yapılan bu tür çalışmaları Valilik olarak da destekliyor, gerekli hassasiyeti gösteriyoruz. İlimizde kuluçkaya yatan nadir türlerden olan turnaların, sulak alanların korunmasına ve eko turizme kazandırılmasına yönelik çalışmalarımızla geleceğe güzel bir fauna ve flora bırakacağımızı düşünüyoruz. Sivas ili, turnanın ülkemizde en yoğun bulunduğu ve ürediği yer durumundadır. Planın yapıldığı ilk günden beri yapılan izleme ve envanter çalışmalarında ilimizde Tödürge, Kurugöl, Göydün, Durulmuş Sazlıkları, Bingöl, Çığırgan, Sıraç, Çimen Yenice, Kaz, Aşağı Tepecik, Yukarı Tepecik, İçi Gölü gibi bölgelerde türün yuvalanma ve barınma maksatlı konakladığı görülmüştür. Yapılan arazi çalışmalarında emeği geçenlere yürekten teşekkür ediyorum. Ayrıca turna halkalama ve verici takılması konularında ilimizde 5 yıllık çalışma gerçekleştirerek toplam 53 turna halkalayıp, 23 bireye de verici takan ve takiplerini sağlayan uzman ekiplerimize de şükranlarımı sunuyorum? dedi.

SULAK ALANLARI

BİRLİKTE KORUYALIM

Sivas´ın sulak alan cenneti olduğunu da hatırlatan Vali Salih Ayhan sözlerine şöyle devam etti:

?Sulak alanların kurutulmamasını, su rejiminin bozulmamasını, yer altı suyunun aşırı kullanımının ve saz tahribatının önüne geçilmesini, sulak alanların eko turizm amaçlı kullanılmasını, mera alanlarının tarım alanlarına dönüştürülmemesini, yapılaşmanın ve kirliliğin önlenmesini, turna üreme alanlarında kampçılık, yaylacılık vb. insan faaliyetlerinin yapılmamasını, avcılığın olmamasını diliyor, Sivas´ta kuş popülasyonunu zenginleştirmek istiyoruz?

?KENE İLE MÜCADELE

EKO SİSTEM İLE MÜMKÜNDÜR?

İlimizdeki kene vakaları hakkında da bilgi veren Vali Ayhan, ?İnsanlar doğanın dengesine her müdahale ettiğinde doğa tepki vermektedir. Son yıllarda özellikle şehrimizi de etkileyen kene vakaları buna bir örnektir. Bazı türlerin avlanması, yok edilmesi başka türlerin kontrolsüz çoğalmasına ve insan yaşamını tehdit etmesine neden olmaktadır.Kene ile mücadele, eko sistemin sağlıklı işleyişi ile mümkündür? ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar kene ile mücadele için kanatlı hayvan salımı, ilaçlama ve bireysel tedbirlere rağmen vaka sayısının önemine dikkati çeken Vali Salih Ayhan, ?2019 yılında Türkiye´de 74 ilimizde 63 kene vakasında Türkiye geneli 50, ilimiz geneli ise 41´ine Kırım Kongo Kanamalı Ateşi teşhisi konmuş, 3 vatandaşımız ise hayatını kaybetmiştir? dedi.

?Doğa ile mücadele olmaz, doğa ile barış olur? diyen Vali Ayhan, aksi takdirde doğanın her zaman kazanacağını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Tarım-Orman Uzm. Biyolog Burak Tatar tarafından Türkiye´deki turnaların durumu, önemli üreme ve kışlama alanları, türe ve yaşama alanlarına yönelik tehditler ve tehdit düzeyleri hakkında sunum yapıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER