Gündem

Ulu Caminin Hali İçler Acısı! Yetkililer Göreve

Sivas’ın simgelerinden biri olan 827 yıllık tarihi Ulu Caminin, minaresi üzerinde bulunan taşların ve bezemelerin dökülmesi görenleri üzüyor. Camide herhangi bir çalışma yapılmaması kamuoyunun tepkisini çekerken vatandaşlar restorasyon çalışmalarının bir an önce başlaması için yetkilileri göreve davet ettiklerini söyledi.

Ulu Caminin Hali İçler Acısı! Yetkililer Göreve
03-08-2024 09:14
SİVAS

DEMET KARAKUŞ

Selçuklu Sultanı 2. Kılıçarslan'ın oğlu Kutbüddin Melikşah tarafından 1197'de inşa ettirilen ve Anadolu'daki ilk camilerden olan Ulu Cami, minaresinin 117 santimetrelik eğimiyle adından sıkça söz ettiriyor. Kent merkezi Uluanak Mahallesinde bulunan 827 yıllık tarihi cami Sivas’ın simgeleri arasında yer alıyor. Neredeyse bir asırlık Ulu caminin şimdiki hali ise görenlerin içini acıtıyor. Minare üzerinde bulunan taşların ve bezemelerin dökülmesi vatandaşları ve tarih severleri üzerken kamuoyu caminin bir an önce restore edilmesini istiyor.

VATANDAŞ YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET ETTİ

Öte yandan Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma ile Ulu Caminin restore edileceği açıklanmış proje de ihale aşamasına gelinmişti. Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna sunulan projenin kabul edilmesinin ardından çalışmalara başlanılacağı açıklanırken bugün herhangi bir çalışma başlamaması nedeniyle vatandaşlar yetkilileri görev davet etti.

RESTORASYONUN DETAYLARI

Minare ve cami için ayrı ayrı hazırlanan proje kapsamında binanın çürüyen yerleri tamir edilecek, üzerindeki fazla yükler temizlenecek ve caminin iç yapısına uygun olmayan parçalar restore edilecek . Caminin avlu ve tuvaletler kısmında da bazı çalışmaların yapılması projede yer alıyor. Restorasyon projesinde sondaj yöntemiyle cami minaresinin iç kısmından zeminine kadar inilmesi ve 8 çelik bağlantı ile desteklenmesi planlanıyor. Minarede yapılacak çalışmaların ardından caminin ana binasında da çeşitli restorasyon ve konservasyon çalışmaları gerçekleştirilecek.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER