Gündem

ÜNİVERSİTEDE YOĞUN BAKIM KONFERANSI

ÜNİVERSİTEDE YOĞUN BAKIM KONFERANSI

ÜNİVERSİTEDE YOĞUN BAKIM KONFERANSI
18-01-2017 09:53

HABER MERKEZİ

Cumhuriyet Üniversitesi´nde, Tıp Fakültesi Dekanlığı ve kısa adı EKMUD olan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği tarafından ortaklaşa, Yoğun Bakım Üniteleri konulu konferans verildi.

Hastane ek binadaki Prof.DR. Muvaffak Akman ek derslik binasında düzenlenen konferansa, Erciyes, Gaziosmanpaşa, Fırat ve İnönü Üniversitesi´nden kendi alanlarında uzmanlar ile Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, eski rektörlerden Prof. Dr. İlyas Dökmetaş ile Üniversite Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi´nden akademisyenler ve doktorlar katıldı.

Konferansın açış konuşmasını yapan Üniversite İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazif Elaldı, ?´EKMUD 2006 yılında kurulan bir dernek. 11 yıldır faaliyet gösteriyor. Sivas´ta ilk defa bir bölge toplantısı gerçekleştiriliyor. Bu toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen herkese, Rektörlüğümüze, Tıp Fakültesi Dekanlığımıza teşekkür ederiz. Biz bu toplantının konusunu ?Yoğun Bakım Ünitelerinde Sorunlu Mikroorganizmalar? olarak belirledik. Sorunlu mikroorganizmalar derken dirençli mikroorganizmalardır. Dünya Sağlık Örgütü´ne göre önümüzdeki yıllarda insan sağlığını etkileyecek önemli konulardan bir tanesidir. ´´ dedi.

Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız ise, hastanelerde yaşanan enfeksiyonlardan dolayı insan hayatının olumsuz etkilendiğini söyledi. Yıldız, ?´Hastanede yaşanan enfeksiyon kapma olaylarını basın aracılığıyla duyuyoruz. Hatta 2004 yılında eski Ulaştırma Bakanlarından Veysel Atasoy´un Gazi Hastanesi´nde yapılan biyopsi sırasında hastane mikrobu kapması nedeniyle hayatını kaybettiğini duymuştuk. Bu da demek oluyor ki, hastane enfeksiyonu hastane içinde her klinikte görülüyor. Ama özellikle yoğun bakım ünitelerinde yüksek oranda görülmektedir.  Enfeksiyona maruz kalan hastaların tedavileri daha uzun sürüyor ve daha uzun süreyle hastanede kalabiliyorlar. Tedavinin uzun sürmesi de daha çok tedavi masraflarına neden oluyor. Tabii bu da ülkelerin bütçelerine önemli yük getirebiliyor.

 

Uzmanlar günümüzde hastane enfeksiyonlarından korunmak için başlıca yolun el yıkama olduğunu belirtiyorlar. Bunun için de hastanelerde görev yapan Enfeksiyon Kontrol Komiteleri hastane personelini bilgilendiriyor.

 

Bugün burada düzenlenen programda ilimizin etrafındaki illerin hastanelerinde görev yapan konusunda uzman öğretim üyeleri oturum başkanı, konuşmacılar, katılımcılar, doktorlarımız dirençli bakteriler ve mantarlar ile ilgili tecrübelerini ve bilgilerini bizlerle paylaşacaklar. Eminim önemli bilgiler sunacaklar.´´ dedi.


Oturum başkanlığını Prof. Dr. Mehmet Doğanay´ın yaptığı birinci oturumda, Prof. Dr. İlhami Çelik ?´Yoğun Bakım Üniteleri´nde Sorun Mikroorganizmalar ve Epidemiyolojisi´´, Doç. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç ?´Dirençli Gram-Negatif Bakteriyel Enfeksiyonlar ve Tedavi Seçenekleri´´, Doç. Dr. Şener Barut ?´Dirençli Gram-Pozitif Bakteriyel Enfeksiyonlar ve Tedavi Seçenekleri´´ konulu sunumlar yaptılar.


Başkanlığını eski rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş ile Prof. Dr. Ayhan Akbulut´un yaptığı ikinci oturumda ise, Prof. Dr. Ayhan Akbulut ?´Yoğun Bakım Üniteleri´nde Candida Enfeksiyonları ve Tedavi Seçenekleri´´, Prof. Dr. Mehmet Özden ?´Yoğun Bakım Üniteleri´nde Direncin Önlenmesi ve Enfeksiyon Kontrol Stratejileri´´, Yrd. Doç. Dr. Seyitali Büyüktuna ?´Beraber tartışalım (Olgu sunumu)´´ konularını anlattılar.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER