Tarım

Üreticilere Kritik Uyarı!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üreten çiftçilere yönelik verilen destek ödemeleriyle ilgili uyarı geldi. Bakanlık tarafından yapılan uyarıda verilen destek ödemelerinden tarla sahiplerinin değil ekim ve üretim yapan çiftçilerin faydalanabileceği vurgulandı.

Üreticilere Kritik Uyarı!
15-10-2024 12:56
SİVAS

Yunus BUDAKTAŞ

Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülmekte olan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) uygulamaları, 27 Mayıs 2014 tarih ve 29012 sayılı Resmi gazete 'de yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi yönetmenliği kapsamında yürütülüyor.

VERİLEN BEYANLAR DOĞRU OLMALI

İlgili yönetmenlikle Çiftçi; "Mal sahibi, kiracı veya ortakçı olarak devamlı veya en az bir üretim dönemi veya yetiştirme devresi tarımsal üretim yapan gerçek veya tüzel kişiler" olarak tanımlanırken üreticilerin başvuru sırasında tarımsal faaliyette bulundukları arazilerin ve tarımsal faaliyetlerine ilişkin bilgilerin tamamının beyan edilmesinden ve başvuru sırasında teslim ettikleri belgelerdeki veya e-Devlet üzerinden yapılan başvurularda beyan edilen bilgilerin doğru olmasından sorumlu olduğu ifade edildi.

ÜRETİM YAPMAYANLAR TESPİT EDİLECEK

Bu yükümlülüğü yerine getirmeyerek gerçek üretici olmadığı halde arazi sahibi olarak ÇKS ye kayıt yaptırarak haksız yere tarımsal desteklerden yararlanmak üzere sahte ve içerik itibariyle gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli idari işlemler yapılarak hukuki ve cezai işlemler başlatılacağı belirtilirken ayrıca gerçek üretim yapmadıkları tespit edilenlerin tarım kanununun 23. maddesi gereğince beş yıl süreyle hiç bir desteklemeden faydalanamayacağı aktarıldı.

DESTEKLER TARLA SAHİBİNE DEĞİL ÜRETEN ÇİFTÇİYE YÖNELİK

Arazi üzerinde başka biri üretim yaptığı halde, arazi sahibinin ÇKS’ye kayıt yaptırması ve bu kayıtlar üzerinden destekleme alması durumunda ilgiliye ödenen tüm desteklerin yasal faizi ile birlikte geri alınacağı beş yıl süreyle hiç bir desteklemeden yararlanamayacağı vurgulandı. Öte yandan bu kişiler hakkında 5237 sayılı Türk ceza kanunun ilgili hükümleri uyarınca nitelikli dolandırıcılık suçundan 4 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle haklarında suç duyurunda bulunacağı bildirildi.


Editor : Yunus BUDAKTAŞ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER