Sağlık

Uzmanlar Bu Kanser Türüne Karşı Uyardı

Sabah uyandığınızda çarşaflarınızda ve yastıklarınızda kanserin bazı erken belirtilerinin bulunduğunu biliyor muydunuz. Uzmanlar, bu belirtilere karşı dikkatli olunması konusunda uyarıyor.

Uzmanlar Bu Kanser Türüne Karşı Uyardı
12-05-2024 12:16
SİVAS

Haber Merkezi

Sabah uyandığınızda çarşaflarınızda ve yastıklarınızda hissedebileceğiniz az bilinen bir kanser belirtisine dair dikkat. Gece terlemeleri, kanserin erken belirtilerinden biri olabilir. Kanser, pek çok farklı türde ortaya çıkabilirken, hangi semptomlara dikkat etmeniz gerektiğini anlamak karmaşık olabilir. Bilinmesi gereken önemli bir nokta var. Kanser belirtilerini ne kadar erken fark ederseniz, tedaviye başlama şansınız o kadar artar.

Kanseri erken aşamada tespit etmek yaşam kurtarıcı olabilir, hangi belirtilerin önemli olduğunu bilmek bazen kafa karıştırıcı oluyor. Belirtiler genellikle kilo kaybı, aşırı yorgunluk gibi daha yaygın olabilir veya vücudunuzun belirli bölgelerindeki değişiklikleri içerir. Diğer sık görülen uyarı işaretleri arasında kitleler, açıklanamayan kanama veya sürekli şişlikler kanserin bilinen belirtileri arasında yer alıyor.

Uzmanlar, gece terlemeleri yaşayıp yaşamadığınızı anlamak için sabahları yatağınızı kontrol etmenizi öneriyor. Eğer böyle bir durum söz konusuysa, çarşaflarınızın ve yastıklarınızın ıslak olabileceğini fark edebilirsiniz. Kanser araştırmalarına göre, enfeksiyonlar, kanserli bireylerde gece terlemelerinin yaygın nedenlerinden biri olarak kabul ediliyor. Enfeksiyonlar vücut sıcaklığını artırır ve bu durum da terlemeye neden olur. Bazı kanser türleri de normalden daha fazla terlemeye yol açar.

Bunlar arasında şu kanser türleri yer alır:

Hodgkin olmayan lenfoma

Hodgkin lenfoma

Karsinoid tümörler

Lösemi

Mezotelyoma (Akciğer zarı kanseri)

Kemik kanseri

Prostat kanseri

Böbrek kanseri

Germ hücreli tümörler

İleri evre medüller tiroid kanseri

Kanser, kendini pek çok farklı belirtiyle gösterir. Bu nedenle, vücudunuzda herhangi bir değişiklik hissederseniz veya alışılmadık semptomlar fark ederseniz, bu durumu doktorunuza bildirmeniz önem arzeder. Terleme, her zaman kanser anlamına gelmez, ancak sizin için normal olmayan bir durumsa bu konuyu doktorunuzla konuşmanız gerekir.

NHS, şunları belirtiyor: "Birçoğumuz gece terleyebiliriz. Ancak eğer düzenli olarak ıslak çarşaflarla uyanıyorsanız, bunu bir pratisyen hekime danışmalısınız. Odanız veya yatağınız sıcak değilse bile gece terlemesi yaşıyorsanız, bu normal değil. Gece terlemesi, uyuduğunuz yerin serin olmasına rağmen giysilerinizin ve yatağınızın ıslak olması durumu. Yetişkinler ve çocuklar da gece terlemesi yaşayabilir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER