Eğitim

Vakıf üniversitelerinden rekor zam

Türkiye'de maaşlar hariç her alana yapılan zamlar, vakıf üniversitelerini de etkiledi. Yeni eğitim/öğretim dönemi öncesinde vakıf üniversitelerinin ücretleri ciddi şekilde arttı.

Vakıf üniversitelerinden rekor zam
15-07-2024 15:37
SİVAS

HABER MERKEZİ

Türkiye'de derinleşen ekonomik krizle mücadele eden milyonlarca öğrenci, eğitim erişiminde büyük zorluklar yaşarken, vakıf üniversitelerinin eğitim ücretlerine büyük zamlar yapması tepkilere neden oldu.

2/6
Vakıf üniversitelerinden rekor zam 2

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yüzde 71,60'lık enflasyon oranını ve bağımsız ekonomi araştırmaları grubu ENAG'ın yüzde 113'lük oranını açıklamasına rağmen, bazı vakıf üniversiteleri öğrenim ücretlerini yüzde 100'ün üzerinde artırarak dikkat çekiyor.

3/6
Vakıf üniversitelerinden rekor zam 3

İstanbul'daki Biruni Üniversitesi yüzde 100'ün üzerinde zam yaparken, İstanbul Kültür Üniversitesi yüzde 80 ila yüzde 150, Ankara'daki Başkent Üniversitesi ise yüzde 138 oranında zam uyguladı. Özellikle Fenerbahçe Üniversitesi ise öğrenim ücretlerine yüzde 228 gibi büyük bir zam yaparak geniş çapta tepki aldı. Bu durum, öğrenci ve veliler arasında büyük hayal kırıklığına yol açtı ve üniversite kampüsünde toplanan öğrenci ve veliler tarafından protesto edildi.

4/6
Vakıf üniversitelerinden rekor zam 4

Bir öğrenci geçen yıl 90 bin lira olan eğitim ücretinin bu yıl 220 bin liraya yükseltilmesinden dolayı rahatsızlık duyduğunu belirtti. Öğrenci, "Diğer vakıf üniversitelerine kıyasla imkanlarımız sınırlı. Yemekhanemiz yok, birçok öğretim görevlisi işten çıkarıldı. Ekonomik kriz derinleşiyor ama yüzde 50 burslu olmama rağmen bu artış kabul edilemez," diyerek endişelerini dile getirdi.

5/6
Vakıf üniversitelerinden rekor zam 5

Fenerbahçe Üniversitesi'nde okuyan bir başka öğrencinin velisi ise, son zam sonrası ödeyecekleri tutarın yüzde 50 bursa rağmen 165 bin liraya ulaştığını belirtti. Veli, "Oğlum üniversiteyi kazandığında şehir dışında bir devlet okulunda okuyacağı zaman giderin daha fazla olacağını düşünerek yanımızda kalsın, harcamamız daha düşük olsun diye özel üniversite tercih ettik. Ancak yüzde 228 zam yapacakları aklımızın ucundan dahi geçmemişti," şeklinde konuştu.

6/6
Vakıf üniversitelerinden rekor zam 6

Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'nün 2021 yılı raporuna göre, Fenerbahçe Üniversitesi'nin yüksek reklam harcamaları ve kütüphane ile Ar-Ge projelerine düşük kaynak ayırması da eleştirilmişti. Üniversitenin reklam için 921 bin 386 TL harcadığı, ancak kütüphaneye ve Ar-Ge projelerine çok az kaynak ayırdığı belirtilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER