Sağlık

VATANDAŞA ?HİPERTANSİYON´ UYARISI

VATANDAŞA ?HİPERTANSİYON´ UYARISI

VATANDAŞA  ?HİPERTANSİYON´  UYARISI
18-05-2017 07:45

Vatandaşın tansiyonunun ölçüldüğü stantta, sinsi ve ölümcül hastalıktan korunmanın yolları anlatıldı.

Gökhan KARA

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Atatürk Kongre ve Etnografya müze bahçesinde stant açıldı.

Hipertansiyona karşı farkındalık oluşturmak adına her yıl çeşitli etkinlikler düzenleyen Tıp Fakültesi, açtığı stantta vatandaşların tansiyonunu ölçüp hastalık hakkında bilgi verdi.

Etkinliğe, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Âlim Yıldız, Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam, İl Sağlık Müdürü Dr. Adil Kaya, Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

?HER YIL 8 MİLYON ÖLÜM?

Hipertansiyon nedeniyle dünyada her yıl 8 milyon insanın yaşamını yitirdiğini belirten Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, hipertansiyonunun ciddi ve sinsi bir hastalık olduğunu vurguladı.

Dünyada önlenebilir ölümlerin en önemli nedeni olarak görülen Hipertansiyonun 50 yaşın üzerindeki her iki insandan birinde görüldüğünü de sözlerine ekleyen Çetin, ? ?Hipertansiyon dünyada ölümlerin önlenebilir en önemli nedeni olarak görülmektedir. Bu bağlamda Dünya Hipertansiyon Günü ülkemizde 17 Mayıs´ta kutlanmaktadır. Bu günde yapılan etkinliklerle halkımızın duyarlılığının artırılması amaçlanmaktadır. Kan basıncının normal değerlerinden yüksek olması olarak bildiğimiz hipertansiyon, Dünya Sağlık Örgütünün raporlarında 18 yaşının üzerindeki insanların yaklaşık üçte birinde görülen bir hastalıktır.  50 yaşın üzerindeki insanlarında yaklaşık yarısında görülüyor. Aynı şekilde hipertansiyondan her yıl dünyada yaklaşık 8 milyon insanın hayatını kaybettiği, 90 milyon kişinin de maluliyetine sebep olması nedeniyle çalışmasının engellendiğine neden olduğunu görmekteyiz. Bu nedenle de halk sağlığının ciddi bir problemi olarak görmekteyiz. Yapılan araştırmalarda hipertansiyon farkındalığının çok düşük olduğu ortaya çıkıyor. Bizde bugün burada açtığımız stantla hem vatandaşlarımızın tansiyonlarını ölçeceğiz, hem de hipertansiyon farkındalığını oluşturmaya çalışacağız? diye konuştu.

FARKINDALIK OLUŞTURULACAK

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız ise Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen etkinlikle hipertansiyona karşı kentte farkındalık oluşturulacağını belirtti.

Hipertansiyon nedeniyle dünyada milyonlarca insanın hayatını kaybettiğini kaydeden Rektör Yıldız, ?Farkındalığı oluşturmak için biz burada Tıp Fakültesi Dekanlığımızla bir çalışma yapıyoruz. Bildiğiniz gibi üniversiteler şehre değer katan, şehrin problemlerini çözen kurumlardır. Biz de bu açıdan bu hastalığa dikkat çekmek, bu hastalıktan korunma yollarını göstermek üzere bugün bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Gün boyunca halkımıza bu anlamda hizmet vereceğiz. Bu hastalıktan kurtulma yollarını da göstermiş olacağız? dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyelerine ve vatandaşlara tansiyon ölçüm cihazı dağıtıldı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER