Gündem

Vekil 'Sivas'taki Ölümler Meçhul Kaldı' Dedi, Bakanlıkları Davet Etti

Geçen Haziran ayında Sivas’taki Fırat Nehri’nin kolu olan Tohma Çayı’nda yaşanan balık ölümleri faili meçhul kaldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, bakanlıkları sorumluluğa davet etti.

Vekil 'Sivas'taki Ölümler Meçhul Kaldı' Dedi, Bakanlıkları Davet Etti
12-09-2024 10:13
SİVAS

DEMET KARAKUŞ

Geçen Haziran ayında Tohma Çayı’nda toplu olarak balık ölümleri yaşandı. Sivas’ın Gürün ilçesinde geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan vatandaşları tedirgin eden bu gelişmeyle ilgili olarak yetkililer tarafından numuneler alındı, Gürün Kaymakamlığı da bir duyuru yayımlayarak testler sonuçlanıncaya kadar vatandaşların suya temas etmemeleri, balık tutmamaları, hayvan sulamamaları konularında hassasiyet gösterilmesini istedi. CHP’li Karasu da konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Karasu’nun verdiği soru önergesine yanıtta, Tohma Çayı’ndaki balık ölümleri ihbarı üzerine Sivas İl Müdürlüğü’nce incelemeler yapıldığını belirtti. Bakan Kurum’un açıklaması şöyle:

“Söz konusu nehre atıksu ya da kirletici deşarjı yapan herhangi bir işletme tespit edilememiştir. Nehirde gerçekleşen balık ölümlerinin sebebinin belirlenebilmesi amacıyla nehir boyunca incelemeler yapılmış ancak herhangi bir kirlilik kaynağı tespit edilememiştir. Nehir çevresinde nehir suyunu kirletecek ve balık ölümlerine sebep olabilecek herhangi bir kaynakta (tesis, işletme, maden ocağı vb) bulunmamaktadır. Yalnızca nehir boyunca etkili ve dikili tarım arazileri bulunmaktadır. Tarım arazilerinde yapılan ilaç ve gübreleme sonrasında, bu ilaç ve gübrelerin nehir suyuna karışması ile balık ölümlerinin gerçekleşebileceği şüphesi oluşmuştur. Bunun tespitinin de Sivas Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce alınan su ve ölü balık numunelerinin analiz sonuçlarında ortaya çıkacaktır”

TARIM BAKANI BEKLENİYOR

Çayda meydana gelen toplu balık ölümleri ve diğer canlıların telef olması konusunda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya da soru önergesi veren ve ölümlerin arkasındaki nedenleri soran Karasu’nun önergesi henüz yanıtlanmadı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER