Gündem

Vizede Yeni Dönem Başlıyor

Yurtdışına seyahat etmek isteyen vatandaşların vize işlemleri artık Dışişleri Vakfı tarafından yürütülecek. Aracı şirketlerin vize işlemlerinden elde ettiği gelirin tamamı hazineye aktarılmamıştı. Ancak Meclis komisyonu, yeni bir teklifi kabul ederek vize işlemlerini artık Dışişleri Vakfı'nın üstleneceği kararını aldı.

Vizede Yeni Dönem Başlıyor
17-05-2024 13:41
SİVAS

Haber Merkezi

Yurtdışına çıkacak olan vatandaşların vize işlemleri artık Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı tarafından yönetilecek. Bu adımın ardında, daha önce aracı şirketlerin vize işlemlerinden sağladığı gelirin tamamının hazineye aktarılmamış olması yatıyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen yeni teklif ile birlikte, vize işlemlerinin Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı tarafından devralınması kararlaştırıldı.

2/5
Vizede yeni dönem başlıyor: Avrupa'ya çıkacak olanları yakından ilgilendiriyor! 2

Türkiye'de yurtdışına seyahat edecek olan vatandaşlar uzun bir süredir vize işlemleri için aracı şirketlere başvuruyordu. Ancak AKP'nin sunduğu yeni teklifle, vize işlemlerinin artık Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı tarafından yapılması planlanıyor. Böylece vize gelirlerinin büyük bir kısmı devlete kalacak.

3/5
Vizede yeni dönem başlıyor: Avrupa'ya çıkacak olanları yakından ilgilendiriyor! 3

Komisyonda yapılan görüşmelerde, AKP Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, aracı şirketlerin 2023 yılında gerçekleştirdiği vize işlemlerinden kaynaklı olarak bütçeye yalnızca 1,1 milyar lira aktarıldığını belirtti. Bu rakamın, aracı şirketlerin elde ettiği vize gelirlerinin sadece %20'sine denk geldiğini açıkladı. Geri kalan %80'lik kısmın ise aracı şirketlerde kaldığını ifade etti. Yapılan hesaplamalara göre, aracı şirketlerin 2023 yılında vize işlemlerinden elde ettiği toplam gelir 5,5 milyar lira oldu. Ancak bunun sadece 1,1 milyar lirası hazineye aktarıldı ve geri kalan büyük kısmı şirketlerin kasasında kaldı.

4/5
Vizede yeni dönem başlıyor: Avrupa'ya çıkacak olanları yakından ilgilendiriyor! 4

'12 FARKLI ŞİRKETTEN VİZE ARACI HİZMETİ ALINIYOR'

Komisyon görüşmelerinde Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim de vize aracılık faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi. Serim, "Dışişleri Bakanlığı olarak 58 ülkede, 12 farklı şirketten vize aracı hizmeti almaktayız. Bunlar coğrafyasına göre yerel veya bu işteki ehil şirketler. Genellikle Türk şirketleri oluyor. Türkiye’deki yabancı misyonlar da onlardan hizmet alıyor. Sebebi şu: Vize başvurularında çok büyük bir başvuru ve evrak olduğu için, bunların tasnifi ve işleme alınması için bu vize aracı hizmeti alınıyor" şeklinde konuştu. Serim ayrıca, yeni teklifle vize aracılık hizmetlerinin vakıf tarafından da verilmesinin öngörüldüğünü belirtti.

5/5
Vizede yeni dönem başlıyor: Avrupa'ya çıkacak olanları yakından ilgilendiriyor! 5

'EN ÖNEMLİ GELİR KAYNAĞI VİZE İŞLEMLERİ'

AKP Uşak Milletvekili İsmail Güneş, vakfın bağışlar ve yardımların yanı sıra vize işlemlerinden elde edeceği gelirlerin de önemli olduğunu vurguladı. Güneş, "En önemli gelir kaynağı, vize işlemleri olacak. Vakıf da şirket kurup vize işlemi yapabilecek ve gelir elde edebilecek" şeklinde konuştu. Bu açıklama ile birlikte, vize işlemlerinin vakıf aracılığıyla gerçekleştirilmesinin yanı sıra, bu işlemlerden sağlanacak gelirlerin vakfın faaliyetlerine katkı sağlayacağı belirtildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER