Gündem

Yapay Zeka Bu Meslekte Gerilemeye Sebep Olacak

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) İletişim Fakültesi, Yeni Medya ve İletişim Bölümü Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sefer Darıcı, G7 zirvesinde Papa Francis'in yapay zekayla ilgili endişelerini dile getirmesinin ardından IMF’nin yapay zeka raporu yayınlamasını değerlendirdi.

Yapay Zeka Bu Meslekte Gerilemeye Sebep Olacak
22-06-2024 11:38
SİVAS

TUĞBA SARIKAYA

SCÜ İletişim Fakültesi, Yeni Medya ve İletişim Bölümü Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sefer Darıcı, G7 zirvesinde Papa Francis'in yapay zekayla ilgili endişelerini dile getirmesinin ardından IMF’nin yapay zeka raporu yayınlaması hakkında açıklamalarda bulundu. Raporun letmeler ve kurumlar tarafından ciddiye alınarak, tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Darıcı," Geçtiğimiz günlerde özellikle G7 zirvesinde Papa Francis'in yapay zekayla ilgili endişelerini dile getirmesi gündeme damgasını vurmuştu. Bunun hemen ardından IMF buna ilişkin bir rapor yayınlandı. Özellikle üretken yapay zekanın potansiyeline dikkat çeken bu raporda aynı zamanda çok büyük iş kayıplarına da neden olabileceği gözler önüne serildi. Bu endişeler birçok noktada haklı gerekçelere dayanıyor. Nasıl ki robot otomasyon sistemleri, mavi yakalıların işlerinde bir gerilemeye sebep olduysa, yapay zekanın da beyaz yakalıların işlerinde büyük bir gerilemeye sebep olması kaçınılmaz görülüyor” dedi.

'İNSAN PERSONEL ALIMI YAPILMIYOR'

Gazetecilik, televizyonculuk, grafikerlik, reklamcılık gibi birçok farklı alanda yapay zekanın şimdiden iş kayıplarıyla kendisini göstermeye başladığını belirten Doç. Dr. Sefer Darıcı, ”Birçok sektörde yapay zeka kullanılmaya başlandığı için bunun yerine herhangi bir insan personel alımı yapılmıyor. Özellikle IMF raporunda hükümetleri de kamu kurumlarını da uyararak buna ilişkin yani yapay zeka nedeniyle büyük oranlarda işsiz kalma durumu söz konusu olursa neler yapılabileceğine dair şimdiden önlemler almalarını, şimdiden çeşitli senaryoları geliştirmelerini söylüyor. Çünkü yapay zekanın bu yapıcı etkisinin yanında yıkıcı etkisinin de söz konusu olabileceği bunun mali yapıyı olumsuz yönde etkileyebileceği ülke ekonomilerinin de bu anlamda çok ciddi sıkıntıların içerisine sokabileceğini özellikle ifade ediliyor” diye konuştu. 

'BELİRLİ ORANDA İNSAN ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU GETİRİLMELİ'

Yapay zekanın farklı alanlarda işsizliğe sebep oluyor olması,  birçok sektörü de olumsuz etkileyeceğini belirten Darıcı,” Post-Luddism kavramı tam da bu noktada sadece yapay zekayla alakalı işsiz kalma korkusunu değil aynı zamanda bir düşünce akımı olarak da yapay zekanın insan lehine nasıl kullanılabileceği sorularını da beraberinde getiriyor. Gerek Papa'nın ifadeleri gerek IMF raporu özellikle şu noktayı belirtiyor. Yapay zeka, insan lehine, insanın bu teknolojiyle beraber eşleştirilerek kullanılması gerektiğini ifade ediyor. İşletmeler özellikle şu noktada çok dikkatli olmalılar. Nasıl ki belirli oranlarda engelli birey, belirli, oranlarda hükümlü bireylerin işletmelerde çalıştırılması zorunlu ise ilerleyen zamanlarda işletmeler için belirli oranda insan çalıştırma zorunluluğu getirilmeli diye belirtiliyor” ifadelerini kullandı.

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER