Gökhan KARA/
Medicana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih İbrahim Arabacı, ishal vakalarının artması nedeniyle uyarılarda bulunarak ?Su tüketiminin daha çok olduğu yaz aylarında özellikle hijyene çok dikkat edilmelidir? dedi.
Yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte, besinlerin saklanma koşullarına bağlı olarak mikropların ve ürettikleri toksinlerin miktarında artış görüldüğünü ifade eden Dr. Arabacı, özellikle tatil yerlerindeki havuzlarda çocukların mikroplu su yutma riskinin arttığına vurgu yaparak, ?Yaz döneminde çocukların beslenme alışkanlıklarında oluşan değişikliklerle birlikte su tüketiminin de artması, mikroplu su içme tehlikesini de çoğaltır. Sağlıklı beslenme hijyenine uymayan katı ve sıvı gıdalardan alınan virüs, bakteri, parazit veya toksinlerin kusma ve ishale yol açabildiği unutulmamalıdır.?dedi.
Sıvı kaybını telafi etmek
Dr. Arabacı İshal sırasında vücudun kaybettiği sıvının telafisinin de çok önemli olduğunu belirterek, sıvı kaybı hızlı olduğundan, sıvı kaybı giderilmezse, özellikle bebekler ve çocuklar için hayati tehlike oluşabileceğini söyledi. Vücuttaki su kaybı arttıkça, susuzluğa ek olarak dudak ve ağız kuruluğu, uykuya meyil, gözyaşında azalma, göz kürelerinde çökme, nabızda hızlanma, el ve ayaklarda soğukluk, derin veya hızlı solunum, idrar miktarında azalma, dalgınlık, kan basıncında düşme ve şok görülebileceğini Arabacı İshale kusma ve ateş eşlik ediyorsa, dışkıda kan ve mukus varsa, sıvı kaybını şiddetlendireceğinden mutlaka doktora başvurulması gerektiğini söyledi.
Anne sütü koruyor
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Arabacı, anne sütünün içinde bulunan maddelerin, anne sütü ile beslenen çocukları, ishale yol açabilecek enfeksiyonlardan koruyarak çabuk iyileşmesini sağladığını da belirttiği açıklamasında şunları bildirdi.
?Anne sütü almayan bebeklerde, ishale çabuk yakalanma ve daha fazla ölüm görülmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal durumu oluşursa, anne sütüne mutlaka devam edilmeli ve bebek daha sık emzirilmelidir. Anne sütü almayan bebeklerde ise, normalde aldıkları süt ya da mamalara devam edilmelidir.?
Ambalajsız ürünler tüketilmemeli
Uzman Arabacı ambalajsız ürünler hakkında ise ?Su, ayran, yoğurt, çorba, komposto benzeri sıvı tüketimi artırılmalıdır. İshal düzelene kadar yağsız ve posasız gıdalar alınmalı; bağırsakların daha fazla çalışmasına sebep olan yağ ve lif açısından zengin gıdalardan uzak durulmalıdır. Salata, kuru yemiş, katkı maddesi içeren ambalajlı gıdalar, çikolata, asitli içecekler ve kızartmalar, ishal düzelinceye kadar asla tüketilmemelidir. Meyve tüketiminde şeftali, muz; katı yiyeceklerde yağsız makarna, haşlanmış patates-patates püresi, pirinç pilavı, haşlanmış yağsız et ve tavuk yenilebilir. Özellikle tatil yerlerindeki açık büfelerde uzun süre dışarıda bekleyen sütlü, kremalı, mayonezli, etli yiyeceklerden uzak durulması gerekir ? dedi.
.
Editor : Haberpanelim