Uğur YİĞİT
İstanbul ve Ankara´da şubeleri bulunan Uluslararası Kodlama ve Matematik Okulu Algorithmics tarafından Rusya, Çin, Japonya gibi birçok gelişmiş ülkenin takımlar halinde katıldığı Online Kodlama ve Matematik Kış Oyunları düzenlendi. 8-11 yaş grubu kategorisindeki yarışmaya, 35 ülkeden 1849 takım katıldı. Algoritma bölümünü geçen 159 takım, finalde karşılaştı. En yaratıcı kodlama projesi kategorisinde, Sivas Tasarım ve Beceri Merkezi öğrencileri Mert Şanlı, İsmet Efe Altınok, Nakşidil Gülsüm Koç, Beray Sefil, Kaan Gedik, Zehranur Özdemir ile birinci oldu. Birinci olan öğrenciler katılacaklar diğer yarışmalarda yeni şampiyonluklar hedefliyorlar.
MERKEZİMİZ TÜRKİYE´DE TEK
Sivas Tasarım ve Beceri Merkezi Müdürü Bilge Kaya, ?Bizim merkezimiz Türkiye ve Sivas´ta tek olan bir merkez birçok ilden de buranın projesini almak için gelen müdürlerimiz mevcut. Şuan itibariyle merkezimiz 10 tane atölyemiz var. Bu 10 atölyemizden bir tanesi de kodlama atölyemiz öğrencilerimiz dünya genelinde katılmış olduğu bu yarışmada dünya birinciliğiniz kazanmıştır. Atölye liderlerimizi ve öğrencilerimizi tebrik ediyorum? dedi.
Eğitim Lideri Özgür Şeremet ise, ?Öğrencilerimizin de ilgisi ve alakası olduğu için yarışmalara elimizden geldiğince başvurduk. Katıldığımız yarışmalardan bir tanesi de algoritmik yarışmasıydı. Kış yarışları diye geçiyor. Genelde Aralık´ın 20´si ile 25´si arasında yapılıyor. Bazı ülkelerde değişiklik gösterebiliyor. 25 ile 30´u arası olabiliyor. Yarışma algoritma, zeka ve kodlama üzerine olan bir yarışma dünya genelinde birçok ülkenin katıldığı 8-11 ve 11-12-15 gibi kategorisi olan bir yarışma yarışmanın ilk 4 gününde öğrenciler kendilerinin karşısına çıkan platformda soruları yanıtlıyorlar. Sorular zeka sorusu oluyor. Algoritmik sorular oluyor. Bu sorularının hepsini takım halinde çözmeleri gerekiyor. En fazla 6 kişilik takımlar oluyor. Takımdan öğrencilerin 1´ine farklı bir ipucu gelirken diğerine farklı bir ipucu gelebiliyor. Birlik ipuçlarını birleştirip soruların en mantıklı çözümünü bulup sisteme işlemeleri gerekiyor. 4 gün halinde bölümler açıldıkça hepsi teker teker geçiliyor. Biz o bölümde ful yaptık. 1849 tane takım girmişti yarışmaya bu 1849 takımdan 156 tanesi ful yaptı. 660 puanla. Final aşamasına geçtiler. Son günde bizden bir oyun istiyorlar. Oyunu tasarlayıp sisteme yüklememizi istiyorlar. Kriterleri belli bir şekilde Biz bu kriterlere uygun olarak oyunumuzu bir gün içerisinde yine kurduğumuz grup üzerinde hazırladık. Yine sisteme işledik. 18 gün bir değerlendirme süreci oldu. Değerlendirmeyi de yaptıklarında bizim projenin en iyi proje olarak seçildiğini ve aynı puanda olduğumuz ülkeleri geçtiğimizi gördük.? diye konuştu.
Editor : Haberpanelim