Ekonomi

Yüzde 300 Zam Gelecek

2 yıldır uygulamada olan konut kiralarındaki yüzde 25'lik zam gelecek ay kaldırılıyor. Ev sahipleri kira sözleşmelerinde TÜFE oranında artış yapabilecek. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranları ise bunun üzerinde etkili olacak. Peki, ne kadar zam yapılabilecek? İşte detaylar…

Yüzde 300 Zam Gelecek
04-06-2024 15:29
SİVAS

 Haber Merkezi

Türkiye'de kira sözleşmelerindeki zam oranı çoğu zaman TÜFE oranına göre belirlenirken Bu doğrultuda yapılmış tüm sözleşmeler, 2022 yılının Temmuz ayı itibarıyla askıya alınmıştı.

Bu kapsamda konutlarda yıllık kira zammı miktarı maksimum yüzde 25 olarak kısıtlanmıştı fakat ev sahipleri bu duruma tepki göstermişti.

kentsel-donusum-konut-aa-1782088.jpg

Konuya dair açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçici süreliğine uygulanan Kira zam sınırı uygulamasının sona ereceğine aktarmıştı.

Bu uygulamanın kaldırılmasıyla beraber enflasyonun artış göstermesi, ev kiralarında yüksek oranlı zamların geri döneceği anlamına geliyor.

kktc-sosyal-konut-projesi-1.jpg

KİRA ZAMLARI 3 KATINA ÇIKACAK

Temmuz ayı ile birlikte çok sayıda ev sahibi sözleşmede belirtilen tutar kadar zam yapabilecek fakat TÜFE ile belirlenmeyen sözleşmelerde zam sınırı bulunmazken, çok sayıda sözleşmede belirleyici olacak.

TÜFE verileri dün açıklanırken yapılan açıklama ile yüzde 75.45 seviyesine yükselirken 3 Temmuz'da açıklanacak enflasyon verisi sonrasında kesinlik kazanacak.

Uzmanlara göre gelecek ay açıklanacak olan verilerin bu durumun üzerinde etkili olabileceğini aktarırken aynı rakamların paylaşılması durumunda kira zam sınırının aniden 3 kat artacağı anlamına geldiğini aktardı.

konut-fiyatlari-dusecek-mi-yukselecek-mi-dolar-bazinda-ne-olur-zlaq.jpg

ENFLASYON ORANLARI BELLİ OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı enflasyon verilerini kamuoyu ile paylaştı. Buna göre, Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 75,45 olarak gerçekleşti. Aylık bazda ise enflasyon yüzde 3,37 arttı.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,37, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,45 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 62,51 artış yaşandı. En az artış gösteren ana grup giyim ve ayakkabı olurken, en yüksek artış eğitim alanında kaydedildi. Ayrıca, haberleşme grubunda en az artış, giyim ve ayakkabı grubunda ise en yüksek artış görüldü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER