Gündem

Zam Belli Oldu! İşte Memur, Emekli ve Asgari Ücretlinin Alacağı Maaşlar

Milyonlarca memur, emekli ve asgari ücretlinin beklediği maaş düzenlemelerinde geri sayım başladı. En düşük emekli aylığı ve en düşük memur maaşı ne kadar olacak? İşte detaylar…

Zam Belli Oldu! İşte Memur, Emekli ve Asgari Ücretlinin Alacağı Maaşlar
04-12-2023 12:56
SİVAS

HABER MERKEZİ

Milyonlarca çalışan, asgari ücretli, emekli, memur, öğrencilerin geçim kaynağı olan maaşları artacak. Yeni yılın yaklaşmasıyla beraber asgari ücret emeklik aylığı düzenlemeleri için gözler 2024 Ocak ayına çevrilmiş durumda. Ocak ayında yapılacak düzenleme ile beraber en düşük emekli aylığı için rakamın 10 binin üzerine çıkması beklenirken emekli ve memura enflasyonun üzerinde yapılacak olan artışın ne kadar olacağı merak ediliyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücrette rakamların konuşulmasına dair Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık'ta gerçekleştirecek. Çalışma takviminin netleşeceği bu tarihte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu toplantıya ev sahipliği yapacak.Belirlenecek yeni asgari ücret için ilk rakamlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Aralık sayının son haftasında yapılması planlanan 4. toplantının ardından yeni asgari ücret zammının netleşmesi bekleniyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

Emekli aylığı için yapılacak olan zam oranı 3 Ocak’ta açıklanacak olan enflasyon verisiyle netleşecek. Şu an 7.500 lira olan en düşük emekli aylığı yapılacak olan düzenlemeler beraberinde 10 bin lira ve üzeri en güçlü seçenek olarak masada görüşülecek.

 MEMURA ZAM NE KADAR OLACAK?

Milyonlarca emekli ve memurun dört gözle beklediği zam da 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyonla netleşme sağlayacak. Ocak ayında sosyal refah düzenlemeleri ile beraber enflasyonun üzerinde çıkacak zam oranı ocak ayında netlik kazanacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon, Kasım ayında yüzde 3,28 artarken, yıllık bazda yüzde 61,98 oldu. Bununla beraber 5 aylık enflasyon rakamı da yüzde 33,66 olarak kayıtlara geçti.

 YÜZDE 45 KESİNLİK KAZANDI

Kasım ayı enflasyon rakamları sonrası refah payı hariç 5 aylık emekli ve memur zam oranı netleşti.Buna göre; 5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 33,66, enflasyon farkı dahil 5 aylık memur zammı ise yüzde 45 oldu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER