Arife Defne Arslan
1961 yılında demiryollarına hizmet vermeye başlayan ve eski adıyla TÜDEMSAŞ şimdiki adıyla TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü bahçesinde teşhir edilen Bozkurt Lokomotifi unutulmaya terkedildi.
Tamamı Türk Mühendisler Tarafından Yapıldı
Sivaslıların hafızasına TÜDEMSAŞ olarak kazınan fabrika TCDD bünyesinde 1939’da Cer Atölyesi adıyla faaliyete geçti. 1953’te yük vagonu üretimine başlanmasıyla teşkilat yapısında değişikliğe gidildi ve 1958’de Sivas Demiryolu Fabrikaları adını aldı. Bu gelişmelerin ardından 1959 yılında yapım çalışmalarına başlanan ve tamamı, Türk işçi ve mühendislerinden oluşan ekip tarafından çok kısa bir sürede bitirilen Bozkurt Lokomotifi 1961 yılında hizmete girdi. Aynı dönemde Eskişehir'deki TÜLOMSAŞ firması tarafından Karakurt Lokomotifi de hizmete girdi. Bu iki lokomotifin en büyük özellikleri ilk yerli Türk lokomotifleri olmasıdır.
25 Yıl Aralıksız Sefer Yaptı
Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii A.Ş'de (TÜDEMSAŞ) 56202 seri numarasıyla üretilen Türkiye'nin ilk yerli lokomotifi olan Bozkurt, 1961 yılında demir yollarında hizmet vermeye başladıktan sonra 25 yıl aralıksız sefer yaptı ve teknik ömrünü doldurması nedeniyle kurum tarafından emekliye sevk edildi.
Ziyarete Gidenler Nizamiyeden Geri Dönüyor
Son dönemlerde artan yerli ve milli kalkınma hareketiyle savunma sanayisinden teknolojiye pek çok alanda tamamen yerli üretime geçilen bir dönemde Türkiye’nin ilk yerli lokomotifi olan Bozkurt’un köhne bir köşede unutulması vatandaşın tepkisine neden oldu.
Şimdilerde TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü bahçesinde bulunan ve ziyaret edilmesi neredeyse güç bir hal alan Bozkurt Lokomotifinin ziyaretçilerin daha kolay ulaşabileceği bir yere taşınması talep ediliyor. Fabrika içerisinde lokomotifi rahat rahat ziyaret edemediğini ifade ediyor. Fabrika içinde bulunan lokomotifi ziyaret etmek istediklerinde engellemelerle karşılaştıklarını kaydeden vatandaşlar ya ziyaretin kolaylaştırılmasını ya da lokomotifin herkesin görebileceği bir alana taşınmasını istiyor.
"Sivas Bir Değerine Daha Sahip Çıkamadı"
Öte yandan TÜRASAŞ’a ait Devrim Arabaları Müzesi’ndeki bilgilendirme metinleri arasında ilk yerli lokomotif olarak Karakurt Lokomotifi tanıtılırken Bozkurt Lokomotifine ait bilgilerin yer verilmemesi ise şaşkınlık yarattı. Bu durum Sivaslılar tarafından “Sivas yine kendi değerine sahip çıkamadı. Elindeki değerleri Türkiye’ye tanıtma konusunda Sivaslı yönetici ve bürokratlar bir kez daha sınıfta kaldı” yorumları yapıldı.
Editor : Yunus BUDAKTAŞ