Çevreye Saygı Nedir?

Bedriye KARAHAN
Bedriye KARAHAN
Çevreye Saygı Nedir?
08-01-2021

Çevre en önemli hayat bileşenimiz olarak her an bizimle beraber gelişen bir değer olmuştur. Onu korumak ve kollamak en önemli görevlerimizden biri olmak zorundadır. Bunu nasıl yapabiliriz sorusunun cevabına gelince ise; çevreye saygılı bireylerin yetiştirilmesinin önemi çok net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. İşin özünde çevreye saygı göstermek aslında bireye saygı göstermektir. Peki bunu nasıl başarabiliriz?

En basit olarak vereceğimiz cevap eğitim olacaktır. Bu eğitim, ağırlıklı olarak okul ve aile içinde verilebileceği gibi, kişilerin yaşına göre de farklı çalışma ortamlarında verilebilir, verilmelidir. Çevre eğitimi üzerine söylenebilecek ve yapılabilecekleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Çevre eğitimi, ayrım yapmadan tüm bireylerin çevre bilincinin başlatılması ve arttırılmasının sağlanması önceliğine dayanarak başlatılmalı ve sürdürülmelidir. Çevre bilinci yüksek bireylerin, çevreye olan yaklaşımları değişir ve kalıcı hale gelebilir. Ancak bu sayede çevrenin içerdiği doğallığın korunması sağlanır ve karşı kaşıya kalınan sorunların çözümleri etkin ve verimli bir şekilde kısa süre içerisinden çözülebilir. En önemli hareket noktası, çevre bilincinin arttırılması olmalıdır; bütün eğitim çerçevesi bu amaç için oluşturulmalıdır. Yeterli eğitimi alarak bilinçli birer çevreci kimliğine kavuşan kişiler eğitim verebilecek seviyeye ulaşacak ve bu toplumda ki bilinç düzeyinin daha da artmasına olanak sağlayacaktır.

Bu uygulamaların içerisinde bir çok paydaşın yer alması gerekmektedir. Okullar, devlet kurumları, şirketler, dernekler, diğer kurum ve kuruluşlar ve tabi ki de işin aslında merkezinde olması gereken ailelerdir.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?