Katâde, Enes (b. Mâlik)"e,
“Hz. Peygamber"in (sav) en çok ettiği dua hangisiydi?” diye sordu. Enes şöyle cevap verdi: “(Allah Resûlü) en çok şöyle diyerek dua ederdi: "Allah"ım, bize dünyada iyilik ver, âhirette de iyilik ver
ve bizi cehennem azabından koru!" ”
(M6840 Müslim, Zikir, 26)
*
Urve"den rivayet edildiğine göre, (Osman b. Maz"ûn"un, kendisini ibadete adadığı için eşini ihmal ettiğini Hz. Âişe"den işiten)... Resûlullah (sav) Osman ile karşılaştı ve ona şöyle dedi: “Ey Osman! Biz (Müslümanlara) ruhbanlık emredilmedi...”
(HM26418 İbn Hanbel, VI, 226)
*
Enes b. Mâlik"in rivayet ettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Kimin kaygısı âhiret olursa Allah onun zenginliğini kalbine yerleştirir, iki yakasını bir araya getirir ve dünya zelil bir şekilde ona gelir. Kimin kaygısı da dünya olursa Allah onun fakirliğini iki gözü arasına koyar ve onun iki yakasını bir araya getirmez; kendisine de ancak onun için takdir edilen dünyalık ne ise o gelir.”
(T2465 Tirmizî, Sıfatü"l-kıyâme, 30)
*
Kays, Fihroğulları"ndan Müstevrid (b. Şeddâd)"ı şöyle derken işitmiştir: “Allah Resûlü (sav) buyurdu ki, "Vallahi, âhiretin yanında dünya(nın konumu), ancak birinizin şu (işaret) parmağını denize daldırması gibidir; (parmağının) ne (kadar su) ile döneceğine bir baksın!" ”
(M7197 Müslim, Cennet, 55)
*
Enes b. Mâlik"ten rivayet edildiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Kaygısı en büyük insan, dünya ve âhiret işlerine önem veren mümin insandır.”
(İM2143 İbn Mâce, Ticâret, 2)
NOT: Yukarıdaki Hadisi Şerifler Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 7 ciltlik Hadislerle İslam Ansiklopedisinin 3. Cildinden derlenmiştir. Tefsiri, yorumu detayı için ilgili kitaba müracaat edebilirsiniz.