HZ. MEVLÂNA

Bedriye KARAHAN
Bedriye KARAHAN
HZ. MEVLÂNA
18-12-2020

Şebi Arûs Hz. Mevlâna´nın 747. Vuslat Yıldönümü Şeb-i Arus, farsçada düğün günü demektir ve Hz. Mevlana bu geceyi Rabb´ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü için Düğün Gecesi olarak adlandırmıştır. Çünkü o gün aşık ile maşuğun kavuşma günüdür. 8 asırdan bu yana dünyada yaşayan herkesin gönlüne taht kuran Hz. Mevlana, fikirleriyle günümüzde de herkesin yoluna ışık tutmaya devam ediyor.

Hz.Mevlana, büyük bir islam alimi olmasının yanı sıra tüm dünyanın kalbinde yer etmiş asırlardır sözleri her dile çevrilmiştir. Aşıklar sultanı Hz. Pîr Mevlânâ Muhammed Celâleddin-i Rûmî 1207´de bugün Afganistan sınırları içinde olan Belh şehrinde dünyaya geldi. Hz. Mevlânâ´nın Orta Asya´dan Anadolu´ya uzanan yolculuğunun son durağı ise, bugün adıyla özdeşleşen Konya oldu.

Hayatını,? Hamdım, piştim, yandım? diye özetleyen büyük İslâm velisi nasıl kelimelerle anlatılabilir? Hz.Mevlânâ, kendisinden asırlar sonra bile dünya insanlarının duygu düşünce ikliminde ufuklar açılmasına vesile olan bir hazinedir.

Hz. Mevlana vefat edeceği günü önceden bilmiş ve o gün için düğün gecem demiştir. Çünkü yaşamı boyunca Hz. Mevlana, ?Biz bu dünyaya ölmeye değil doğmaya geldik? sözleriyle ölümün Allah´a kavuşmak olduğunu anlatmaya çalışmıştır.

Hz. Mevlana şöyle buyurmuştur; ?ana karnındaki çocuk nasıl karından çıkmak istemez de o karındaki hayatı çok güzel ve yegâne hayat olarak düşünürse, dünyaya geldiğinde de eskiden ne dar yerdeymişim diye üzülürse ölüm de ana karnı gibi olan dünya sıkıntısından kurtulup gerçek hakikate ve sonsuz derinliğe kurtulma ve çıkma macerasıdır.? Sultan Veled de öleceğini hissettiği zaman ?çok şükür, bu gece vücudumdan kurtuluyorum? demiştir. Yani aslında ölüm,  Allah´ın sevgili ile kavuşması ve birleşmesi anlamına geliyor. Böylece Hz. Mevlana´nın bütün ömrünce beklediğin bir şeyin gerçekleşmiştir.

Hz. Mevlana Şebi Arusunu, ?ten kafesine mahkum edilmiş ruhun tekrar aslına dönmesi, aşık ile maşuğun kavuşması ve ikinci doğum? olarak nitelendirmiştir.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?