İKİ MİLLET, BİR DEVLET

Bedriye KARAHAN
Bedriye KARAHAN
İKİ MİLLET, BİR DEVLET
02-10-2020

Birinci Dünya Savaşında felaketle neticelenen 1915 yılı Sarıkamış askeri harekatında, Bakü´de kurulan ´Kardeş Kömeği Komisyonu´nun Türk esirlere yaptıkları yardımlar hatıralarımızdan silinmemiştir. Kafkas İslam Ordusu şehitleri ile Azerbaycan´dan Çanakkale´ye gelerek Anadolu´nun bağımsızlığı uğruna can veren şehitler, bizi birbirimize bağlayan unutulmayacak günlerin birer halkasıdır.

Sovyetler Birliği´nin dağılmasından sonra, Azerbaycan´ın bağımsızlığını 9 Kasım 1991´da tanıyan ilk ülke Türkiye olmuştur.

Ortak tarihi ve geçmişi olan Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkiler Azerbaycan´ın bağımsızlığı sonrasında giderek gelişmiş, bugün en iyi seviyeye gelmiştir.

Azerbaycan´ın Bağımsızlığını yeni kazandığı dönemlerde Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinin en önemli nedeni; tarihi ve kültür bağı nedeniyle, iki halk ve devletler birbirlerini kardeş ve iyi bir dost olarak görmektedir.

Azerbaycanlılar ve Türkiye Türkleri, aynı ırktan oldukları ve aynı kökten geldikleri için bu iki devlet, birbirlerini "kardeş devlet" saymaktadır.

Türk dünyası genelinde ve temelinde yer alan önemli ülkelerden ikisi Türkiye ve Azerbaycan´dir.

Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti´nin ilişkileri öteden beri uluslararası politikaları İçerir.

İki ülke, tarihin zor dönemlerinde hem bu toprakların bağımsızlığını kazanmasında hem de Anadolu´nun düşmana karşı savunulmasında kader birliği yapmıştır.

Karabağ Savaşı´nda Türkiye Azerbaycan´ı desteklemiş, bunun yanında Azerbaycan da Türkiye´nin meselelerinde yanında olmuştur.

Ermeni açılımı ve tepkiler Azerbaycan-Türkiye arasında imzalanan bazı sözleşmeler ve protokoller iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmiştir.

Azerbaycan´ın bağımsızlığının 25. Yılı sürecinde her ülke arasında yapılan birçok sosyal ekonomik kültürel ve sanatsal anlaşmalar çerçevesinde ikili ilişkiler olumlu yönde gelişmeler günümüzde devem etmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev; her zaman; Türkiye ve Azerbaycan´ın, dostluk, kardeşlik, iyi komşuluk temelinde yürüttükleri ilişkileri, beraberce kültürel sanat ağlarla daha da güçlendirmek arzusunda olduklarını, her türlü uluslararası platformda desteklemeyi dile getirmişlerdir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında varılan mutabakat sonucunda şekillenen ?Eylem Planı" çerçevesinde projelere kültürel boyut kazandırma isteklerinden; ülkeler arasında kutlanan etkinlikleri yeterli görmemektedirler.

Azerbaycan´ın ünlü şair ve yazarı merhum Bahtiyar Vahapzade´nin "Türkiye ve Azerbaycan bir ananın iki oğlu" dediği gibi ve Azerbaycan´ın kurucusu merhum Haydar Aliyev´in her zaman dile getirdiği "bir millet iki devlet" anlayışı doğrultusunda yürütülen iki ülke ilişkilerin her alanlarda olduğu gibi, kültür sanat işbirliğinde de bundan sonrada çok daha güçlü bir şekilde devam edeceği aşikardır.

Bize düşen görev, sahip olduğumuz bu müşterek değerlerin kıymetini her daim bilebilmek ve bu bilinci yeni nesillere layıkıyla aktarmaktır.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?