İYİ BAYRAMLAR

Bedriye KARAHAN
Bedriye KARAHAN
İYİ BAYRAMLAR
22-05-2020

Koronavirüs dünya çapında hayatın olağan akışını çok büyük bir şekilde etkiledi. Tokalaşmamakla başladı tedbirler ve hayatın tüm alanlarına kısa sürede yayıldı. Ülkemizde ve Sivasımızda uygulanan bu tedbirlerle salgını en rahat atlatan ender ülkelerden birisi olma yolunda ilerliyoruz.

Virüsün yayılmasına fırsat vermemek için Ramazan Bayramında da önemli tedbirler alındı. 4 gün boyunca tüm ülkede sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Her ne kadar bayram havasından yoksun kalınacaksa da gerekli bir uygulama hayata geçirildi.

Ramazan bayramlarının en önemli özelliği komşu, dost ve akrabaların ziyaret gezileriyle bir araya gelmeleridir. Ama bu sene Ramazan Bayramı bu özelikten mahrum kalacağız. Koronavirüs nedeni ile hayatımızdan bir süre çıkartmak zorunda kaldığımız bir çok şey gibi...

Sevdiklerimizin ve kendimizin hayatını riske atmamak adına bu bayramı uzaktan kutlamalarla geçireceğiz.

Ramazan orucu hicrî birinci yılda farz kılınmıştı. Ramazanı aynı oruçla geçiren müminler, Şevval aynın ilk üç gününü de bayram olarak kutlamışlardır. Bu bayrama Ramazan bayramı veya bayramdan önce fitre (fıtır sadakası) verildiği için, fıtır bayramı denilmiştir. Müminlere iki bayram hediye edilmesiyle, İslâm toplumunda eski dönemlerden kalan bir iz daha silinmiştir. Medine´ye hicret ettikten sonra, halkın İran´dan alınmış Nevruz ve Mihrican bayramlarını kutladıklarını gören Hz. Peygamber A.S., ?Allah sizin için o iki günü, daha hayrlı iki günle; Kurban ve Ramazan bayramlarıyla değiştirdi.? (Müsned, Ebu Davud) buyurmuştur. Böylece İslâm öncesi iki bayramı kaldırarak, müslümanların bayramlarının, Ramazan ve Kurban bayramları olduğunu bildirmiştir.

İyi bayramlar...

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?