KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN

Bedriye KARAHAN
Bedriye KARAHAN
KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN
30-10-2020

Mevlit Kandili alemlerin en güzeli, en hayırlısı, en nurlu günlerinden biridir. Bugün Hz. Muhammed (SAV) doğduğu gün. Bugün kâinatın nurlandığı, sevgili peygamberin dünyaya geldiği gün. Her yıl camilerimizin dolup taştığı, bol bol ibadet edildiği, Kuran okunduğu, anne babalarımızın ziyaret edildiği, küslerin barıştığı gün. Ama maalesef evlerimizde yapacağız ibadetlerimizi. İnşallah bir an önce pandemi süreci geçecek, namazlarımız camilerimizde kılınacak. Bu mübarek günde bol bol tövbe edelim. Kaza namazı kılalım. Nuru Muhammed´e salavat getirelim, Kuran okuyalım, helalleşelim, kabristanları ziyaret edelim. Herkesin kandili kutlu olsun.
Mevlid, sözlükte ?doğum yeri ve zamanı? anlamına gelir. Mevsim kelimesi de Arap ülkelerinde hem mevlidi hem diğer bayram kutlamalarını ifade eden geniş bir mâna taşır. Mevlit Kandili, iki cihan güneşi alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa´nın (s.a.v.) dünyaya gelişinin yıl dönümüdür.
Resûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimiz, Habeşistan´ın Yemen valisi Ebrehe´nin Kâbe´yi yıkmak üzere Mekke´ye saldırdığı ve Fil Vakası denilen olayın meydana geldiği yıl doğmuştur. Araplar´da ?nesî? geleneğini göz önüne alanlara göre bu tarih milâdî 569, diğerlerine göre ise 570 veya 571´dir. Yine genellikle kabul edildiğine göre Rebîülevvel ayının 12´sinde ve gündüz dünyaya gelmiştir. O yıl ilkbahar mevsimine rastlayan bu ayın iki, sekiz, on veya on yedinci gününde doğduğuna dair rivayetlerle sabaha karşı dünyaya geldiğine dair rivayetler de vardır. Doğumun pazartesi günü olduğu ise daha sahih rivayetlere dayanmaktadır. Ayrıca doğum gününün milâdî takvime göre 20 Nisan´a denk geldiği söylendiği gibi bunun doğru olmadığını ileri sürenler de bulunmaktadır.
Sevgiyle kalın.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?