KENEYİ UNUTMAYALIM

Bedriye KARAHAN
Bedriye KARAHAN
KENEYİ UNUTMAYALIM
06-06-2020

Tüm dünya genelinde Koronavirüs salgını ile meşgul olunurken, ülkemizde özellikle tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu illerdeki kene kabusu da yeniden hortladı. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene ısırması ile bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı vakaları görülmeye başladı. 19 Mart 2020 tarihinde Sivas´ta bu yılın ilk KKKA vakası yaşandı. Aradan geçen 2 buçuk aylık sürede Sivas´ta 3 vatandaş hayatını kaybederken yaklaşık 100 vatandaşa kene ısırması sonucu KKKA hastalığı bulaştı.
Şu sıralar Koronavirüs nedeni ile vatandaşlar zaten yeşil alanlardan uzak. Ama yine de tedbiri elden bırakmamak gerekli. Hem Covit-19 virüsü hem KKKA virüsüne karşı tedbirler alınmalı. Yeşil alanlara çıkıldığında Kene ısırmasına karşı basit önlemler alarak ve vücutta kontroller yaparak korunmak mümkün.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı nedir: Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır.
KKKA Hastalığı Hangi Yollarla Bulaşır: Virüsü taşıyan özellikle Hyalomma türüne ait kenelerin insan vücuduna tutunması,
Virüsü taşıyan kenelerin çıplak el ile ezilmesi,
KKKA virüsünü taşıyan hayvanların kan, doku ve diğer vücut sıvıları ile temas edilmesi,
KKKA hastalarının kan ve diğer vücut sıvıları ile temas edilmesi ile bulaşır.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?