KURBAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ

Cansu ARSLAN
Cansu ARSLAN
KURBAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ
15-07-2021

Herkese merhabalar;

Kurban Bayramının gelmesiyle birlikte geniş aile sofraları etrafında buluşuyoruz, kırmızı et tüketimimiz de artıyor. Kırmızı et iyi kalite hayvansal protein kaynağıdır. Bununla birlikte A, B6, B12 vitaminlerini ve demir, çinko, fosfor, magnezyum minerallerini içerir. Ancak kırmızı etin fazla miktarda ve uygun olmayan pişirme ilkeleri ile hazırlanması başta hipertansiyon, diyabet, koroner-kalp hastalığı olanları ve özellikle 65 yaş üzeri bireyleri olumsuz etkilemektedir. Bu noktada beslenmemizde yapacağımız dokunuşlarla bayramı daha sağlıklı geçirmekse elbette mümkün.

BAYRAM KAHVALTISI:

Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı, hem pişirilmesi hem sindirimi zor olduğu için yeni kesilmiş etler en az 24 saat dinlendirilmeli. Bu cümleyi kurduktan sonra kültürümüzde uygulanmasının çok zor olduğunun farkındayım bu yüzden bir sonraki cümlem şöyle olsun istiyorum: Yeni kesilmiş etler tüketilecekse iyi pişirilmeli ve az porsiyonlarda tercih edilmelidir. Bu uygulanabilir önerim mutlaka dikkate alınmalı. Diğer yandan klasik kahvaltılarımızdan vazgeçilmemeli. Bayram sofrası hakkı olarak börekler, zeytinyağlı dolmalar eklenebilir ancak yanında tam da mevsimindeyken domates, salatalık, biber, roka, maydanoz, tere, dereotu, taze nane gibi mevsim yeşillikleri bol bol tüketilmelidir. Kızartmalardan uzak durulmalıdır.

ETLERİ NASIL PİŞİRELİM?

Kesilen etler dinlendirildikten sonra haşlama veya buğulama yöntemi ile pişirme ilk tercih olmalıdır. Kavurma yapılacaksa et kendi yağı ile kısık ateşte pişirilmeli başka yağ eklenmemelidir. Ateşte, mangalda pişirilmek istenirse etin üzerinde kömürleşme dediğimiz çok kızarmış bir tabaka olmasına izin verilmemeli ateş ile et arasında en az 15 cm mesafe olmasına dikkat edilmelidir. Et tüketirken sebze, kuru baklagil yemekleri de yanında tercih edilmelidir.

KIRMIZI ETİN MUHAFAZASI:

Kırmızı etlerin fazlası büyük parçalar halinde değil kıyma ya da kuşbaşı şeklinde hazırlanmalı. Tek pişirimlik paketler şeklinde dolapta saklanmalıdır. Çiğ et ile temas eden bıçakların sebze ve meyvelerle temas ettirilmemesi bakteri bulaşmaması için önemlidir. Etler dolapta -2 santigrat derecede 1-2 hafta; derin dondurucuda -18 santigrat derecede 3-6 ay arasında saklanabilir. Etler çözdürülmek istenirse dışarıda değil buzdolabının alt kısmında çözdürülmeli, çözülmüş etler tekrar dondurulmamalıdır. Bu önemli nokta unutulmamalıdır.

KIRMIZI ETİN YARARLILIĞINI NASIL ARTIRALIM?

Kırmızı et tüketirken özellikle demir emilimi için C vitamini kaynağı sebze ve meyvelerle bir arada tüketmek daha doğru olacaktır. Bol limonlu mevsim yeşilliği içeren bir salata ya da sofralarımıza kiraz, kayısı gibi eşlik eden taze meyveler doğru tercihlerdir.

 

TATLI TÜKETİMİ:

Bayram boyunca kırmızı eti fazla tüketip sindirim sistemimizi zorlamış oluyoruz bu yüzden vücudumuza yardımcı olmak adına şerbetli, hamur işi tatlılar yerine yaz aylarında soğuk tüketebileceğimiz kazandibi, aşure gibi sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmeli. Tatlılar akşam saatlerine bırakılmamalı, gün içinde tüketilmelidir. Etin yanında asitli, şekerli içecekler yerine ayran, sade maden suyu, şekersiz hoşaf-komposto suyu sofralarımızda yerini almalıdır. Çay-kahve tüketimi bayramlarda artsa da suyun yerini tutmadığı unutulmamalıdır. Günlük yürüyüşler, su tüketimi ihmal edilmemelidir.

Küçüklerime sıkıca sarılıyor, büyüklerime hürmetlerimi gönderiyorum.

Hepimize iyi bayramlar dilerim, tekrar görüşmek üzere.

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?