Libya tezkeresi hayırlı olsun

Bedriye KARAHAN
Bedriye KARAHAN
Libya tezkeresi  hayırlı olsun
04-01-2020

Libya tezkeresi Meclis Genel Kurulu´nda 325 oyla kabul edildi. Tezkereye 184 ret oyu verildi.
Tezkere, Türk Dil Kurumuna göre ?Bir iş için izin verildiğini bildiren resmî kâğıt.? anlamına geliyor.
Türkiye´yi Libya´nın Trablus kentinde kurulu Ulusal Mutabakat Hükümetini (UMH) Tobruk merkezli General Halife Hafter güçlerine karşı koruma amacıyla askeri destek vermeye götüren süreç, 27 Kasım´da iki taraf arasında savunma ve güvenlik işbirliği ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılması muhtıralarının imzalanması ile başladı. Türkiye, Libya ile varılan deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasıyla ABD desteğiyle Yunanistan-Güney Kıbrıs-Mısır ve İsrail tarafından geliştirilen Doğu Akdeniz Doğal Gaz Forumu oluşumuna yanıt verirken, bölgedeki paylaşım mücadelesinde önemli bir adım atmış oldu.
Ancak Türkiye açısından bu kazanımın korunması, Başbakan Mustafa Fayez al-Sarraj liderliğindeki UMH´nin varlığını sürdürmesine; yani, arkasına Rusya, Fransa, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi önemli güçleri alan Hafter´e karşı Trablus´u savunmasına bağlı. Hafter, son dönemde giderek artan askeri destek sayesinde Trablus hükümetine yeni ve kapsamlı bir operasyon daha başlattı. Türkiye´nin de al-Sarraj hükümetinin kendisini savunması için askeri ve ülkede kalıcı bir siyasi çözümün sağlanmasına dönük siyasi destek verme girişimleri de bu operasyonla birlikte ivme kazandı.
Bu tezkere ile Türkiye Cumhuriyeti bölgede önemli bir varlığı olduğunu tüm dünyaya bir kez daha ispatladı. Ve tüm şer güçlerin itirazlarına, tepkilerine rağmen?
Hayırlı uğurlu olur inşallah.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?