Nereden Nereye!

Bedriye KARAHAN
Bedriye KARAHAN
Nereden Nereye!
28-12-2019

1958´den bu yana Türkiye´nin her seferinde yarıda kalan ve Türkiye´nin 60 yıllık yerli otomobil rüyası, Başkan Recep Tayyip Erdoğan´ın önderliğinde kurulan Türkiye´nin Otomobili Girişim Grubu´nun (TOGG) çalışmalarıyla gerçeğe dönüştü. 1961 yılından sonra Yerli üretime engel olan otoriteler nedeniyle Türkiye´nin yılları heba oldu. O tarihlerde ülkemizde, tamamen yerli olan otomobil ve lokomotif üretti. Ancak o yıldan sonra maalesef bu üretimler hayal dahi edilemez oldu. Ta ki bu güne kadar.

Bugün ise geldiğimiz nokta tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Ülkemiz üzerinde oynanan onca oyuna rağmen; bırakın dış mihrakları, yapılan her icraata engel olmaya çalışan muhaliflere rağmen Türkiye kendi otomobilini üretti.

Türkiye´nin otomobili 2022´de piyasaya çıkacak. C segmentte elektrikli SUV araçla pazara girecek olan yerli otomobilde daha sonra model sayısı 5´e çıkacak. Projede, 3 fazdan oluşan yaklaşık 15 yıllık bir yatırım hamlesine yönelik planlar hazırlandı. Fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen Türkiye´ye ait olacak projenin 15 yıl içinde Türk ekonomisine 50 milyar euro, cari açığa 7 milyar euro katkı sağlaması ve doğrudan 4 bin, dolaylı 20 bin kişiye istihdam oluşturması öngörülüyor. Ülkemize hayırlı olsun?

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?