Başlamadan kısa bir not:
Kıymetli okurlar,
Öncelikle sizlerle bizi buluşturan Sayın Sivas Ekspres Gazetesi yönetim ve yayın ekibine teşekkür ediyorum. Kısmet olursa bundan sonra her pazartesi, hem Sivas’a dair hem de genel ekonomiye dair bilgi ve fikirlerimi sizlerle paylaşacağım. Maksadım yeni pencereler açmak, yeni bakış açıları geliştirmek. Faydalı olmak umuduyla…
“Girişimci ruhu” diye bir kavram vardır. Bu ruh herkeste olmaz, her zaman olmaz, her yerde olmaz. Girişimci ruh doğuştan gelen bir özelliktir ve öğrenilerek te geliştirilebilir. Girişimci “icat çıkarma” peşindedir. Bir kenarda duran fikirlerden, kaynaklardan değerler yaratarak bunlardan fayda elde etmeyi ve bunları da kazanca dönüştürmeyi amaçlar. Bunu yaparken önceliği fayda yaratmak, ihtiyaç karşılamak ve karşılığında fayda görmektir. Herkes yapabilir mi bunları? Tartışılır. Ama asıl mesele yapmak değil, gereği gibi yapmaktır.
Bir girişimin başarılı olabilmesinin öncelikli şartı “inanmak ”tır. Hiçbir girişim “olmazsa kapatırım, en fazla şu kadar param batar, bana da tecrübe olur, … vs.” düşünceleriyle başlamamalıdır. Piyasa şartları normal işlediği sürece bu işte ilerisi hayal edilemiyorsa bu girişime teşebbüs edilmemelidir. Bir girişimci sadece ne yapabileceğini değil, ne yapamayacağını da bilmelidir. İnandığı fikrini gerçekleştirmek üzere yola çıktığında karşısına çıkan zorlukları ve engelleri bir şekilde aşacak ve fikrini “oldurmak” için çalışırken ne kadar yorulduğunu hissetmeyecektir. Girişimcinin başarılı olabilmesinde çıkış noktası kendisidir. Aksi takdirde fikir ne kadar yapılabilir ve orijinal olsa da, piyasa şartları ne kadar olumlu olsa da kendine ve fikrine inanmayan girişimci başarılı olamaz.
Elbette bir girişimin başarılı olabilmesinde girişimcinin özellikleri yanı sıra piyasanın iklimi de önemlidir. Girişimcinin ve işin özellikleri ne kadar önemliyse yapılacak faaliyetin piyasa özellikleri de o kadar önemlidir. Nasıl her bölgenin coğrafi iklimi farklı ise, yatırım iklimi de farklıdır. Ve bu yüzden bir yerde başarılı olan bir iş, aynı kişi, aynı sermaye yapısı, aynı üretim şekliyle başka bir bölgede başarılı olamayabilir. Bu sebeple girişimci piyasanın iklimini iyi tanımalıdır. Müşteri profili, müşteri potansiyeli, tedarikçiler, rakipler, finansman kaynakları, sürdürülebilirlik, pazarlama olanakları, genişleme, ihracat v.s gibi konularda belirsizliklerin iyi gözlemlenmesi ve analiz edilmesi gereklidir.
Gelelim Sivas piyasa iklimi şartlarında girişimcilik faaliyetlerine. Sivas’ın yatırım ikliminin kendine has özellikleri vardır. Sivas ekonomisinin genel alt yapısı Cumhuriyet dönemi devlet yatırımlarına dayanmaktadır. Uzun yıllar nüfusunun büyük kısmı maaşlı ve ücretli olarak çalıştığı için, daha “çok çalışayım”, “daha çok kazanayım”, “daha çok harcayayım” gibi düşünceler gelişmediğinden, girişimcilik ruhu da yeterinde gelişmemiştir. Ancak serbest piyasa ekonomisi düzeninde devletin ekonomide giderek azalması, bir bölgenin kalkınması ve gelişmesinde yeni girişimcilik hareketlerini gerektirmiştir. Sivas piyasası yatırım ikliminde girişimcilik ruhunun eksikliği, yapılacak girişimlerde riski de artıran bir unsur olmaktadır. Bunun yanı sıra Sivas’ın jeopolitik konumunun yatırımlar için olumsuzluklar içermesi piyasanın değiştirilemez yapısal bir özelliğidir. Bu durumda girişimcilik faaliyetleri büyük altyapı ve teşvik destekleri gerektirmektedir. Yani Sivas’ta girişimciliğin geliştirilmesi konusunda sadece girişimcinin gayretleri ve yetenekleri yeterli olmayabilir. Özellikle bölgenin gelişmesi açısından lider olacak alanlar başta olmak üzere, yerel yönetimlerin ve devlet desteklerinin de belirli koşul ve ölçülerde girişimcinin yanında olması gereklidir.