Geçtiğimiz hafta Sivas Demirağ OSB’nin cazibe merkezi kapsamına alındı. Bir yatırımcı olmasam da, bu haberin Sivas için önemini bir Sivaslı ve bir ekonomist olarak bildiğimden çok sevindim. Öncelikle bu kararın alınmasını sağlayan ve bu işte emeği olan herkese teşekkürlerimizi sunarız. Bireysel kazançtan ziyade toplumsal kazancın ve birlikte üreterek büyümenin önemine olan inancımla bu girişimin yeni yatırımlara ve yeni işbirliklerine vesile olmasını tüm kalbimle diliyorum.
Cazibe merkezleri programı kırsal bölgelerdeki az gelişmiş olan illerin yatırım ortamlarını canlandırarak istihdam, üretim ve ihracat artışı yolu ile bölgeler arası gelişmişlik farklarını en aza indirmeyi ve özel sektör yatırımlarını desteklemeyi amaçlamaktadır. Hal böyleyken içerisinden demiryolunun da geçtiği özellikli bir OSB olan Demirağ OSB yeni avantajlarla yatırım yapmak için avantajlı bir cazibe merkezi konumundadır. Bundan sonrası yeni yatırımcılara tanıtımlar ve bilgilendirmeler yapılarak bu bölgeye yatırım gelmesini sağlamaktır. Devletin yatırımcılara sunduğu imkânlar ve güvenle teşvik edilen yatırımlar sayesinde Sivas’ta var olan işsizliğin azalması, göçün engellenmesi, kişi başına düşen milli gelirin ve ihracat yapan firmaların artırılması sağlanabilir. Büyüme ve kalkınma hızını artıracak bu faaliyetler Sivas ekonomisinin gelişmesine bir ivme sağlayabilir, var olan potansiyellerin ortaya çıkmasına fırsat sunabilir.
Bu olumlu ve yapıcı gelişmelerin yanı sıra, programın kısmi uygulanması girişimin tek kanadını eksik bırakmıştır. Programın uygulanmasıyla elde edilmesi beklenen hedeflere ulaşmada kolaylık ve kısa vadenin sağlanabilmesi açısından Sivas’taki tüm yatırımcıların söz konusu teşviklerden eşit şekilde faydalanması sağlanmalıdır. Bu konuda şehirdeki yatırımcıların ve yöneticilerin endişelerini dile getirmesi ve teşvikin ilin tamamına uygulanması konusundaki girişimleri de şehrin gündeminde takip edilmektedir. Teşviklerin kısmi uygulanmasının ortaya çıkaracağı başlıca olumsuzlar şunlar olabilir:
1. Sivas’ta belli bir kesime tanınan teşviklerin diğer kesime tanınmaması iş dünyasında dengeleri bozucu ve rekabeti olumsuz etkileyici sonuçlar doğurabilir.
2. OSB’ler arasında teşviklerdeki farklılık nedeniyle Sivas 1. OSB’de bulunan firmalar hem psikolojik hem de finansman açısından olumsuz etkilenebilir, rekabet gücü zayıflayan firmalar küçülmeye hatta kapanmaya gidebilir.
3. Demirağ OSB’deki istihdam destekleri kalifiye elemanları o bölgeye kaydırabilir ve zaten bulunamayan en önemli üretim faktörü olan yetişmiş işgücü Sivas I. OSB için ciddi bir sorun olabilir.
4. Kararnamenin bu şekilde uygulanması adalet ve eşitlik prensibine uymadığından, uzun yıllardır üretim yapan ve Sivas’ın Türkiye’nin ekonomisine önemli destekler sunan firmalar kendilerine haksızlık yapıldığını düşünebilir. Bu da daha da büyüme ve daha fazla üretme kararlarını olumsuz etkileyebilir.
5. Aynı işi yapan firmalar arasındaki rekabet gücü cazibe merkezi destekleriyle değişebilir, firmalar arasındaki ilişkiler ve iş birlikleri olumsuz etkilenebilir.
6. Uzun yıllardır hizmet veren ve altyapı imkânlarıyla verimli işbirlikleri sağlayan, kümeleme faaliyetlerinde epeyce yol almış olan Sivas I. OSB’den firmaların gitmesi kalan firmalara dezavantajlar getirebilir ve kaynak israfına sebep olabilir.
Ortaya çıkabilecek bu olumsuzlukları giderebilmek için, Devletimizin zengin kaynaklarıyla diğer 24 ilin genelindeki tüm yatırımcılarına sunulan imkânların Sivas’ta da tüm yatırımcılara sunulması gereklidir. Bu takdirde fırsat eşitliğinden faydalanan yatırımcılar aynı heyecanla üretimlerini ve istihdamlarını artıracaktır. Sunulan desteklerden çok daha fazlası istihdam, üretim ve ihracat olarak geri dönecektir. Ülkemizdeki işsizlik, büyüme ve cari açık sorunlarına da destek olması açısından Cazibe Merkezi programına Sivas’taki tüm OSB’lerin katılması oldukça önemlidir. Bunun sağlanması konusunda çalışmalarına devam eden yöneticilerimize, kurumlara, yatırımcılara, STK’lara teşekkür ediyoruz ve çabalarının olumlu sonuçlanmasını diliyoruz.