SİVAS’TA ÖĞRENCİ OLMAK

Doç. Dr. İlkay NOYAN YALMAN
Doç. Dr. İlkay NOYAN YALMAN
SİVAS’TA ÖĞRENCİ OLMAK
07-10-2021

Geçen haftaki yazımıza yoğun ilgi ve olumlu dönüşler oldu. Katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Bu hafta da yine sizlerle öğrencilerimize ve üniversitelerimize dair düşüncelerimi paylaşmak istedim.

Bu haftaki yazımıza bir soru ile başlamak istiyorum. Siz Sivas’ta üniversite öğrencisi olmak ister misiniz? Ya da, Üniversite öğreniminizi nasıl bir şehirde ve üniversitede yapmak istersiniz? Bu sorulara cevap ararken Sivas’ta okuyan öğrencilerimize de nasıl hizmetler ve imkânlar sunabileceğimize dair cevaplar da bulacağımızı düşünüyorum. Üniversite eğitimi sadece ders almak ya da sınıf geçmekten ibaret değildir. Gençlerimiz için belki de ilk defa evden ayılmak, hayatı tanımak, kendi ayakları üzerine durmak, bir meslek sahibi olabilmek ve geleceğe temel atmak demektir. Yurtlarda, pansiyonlarda, evlerde kalan binlerce öğrenci artık yeni bir hayata Sivas’ta başlamaktadır. Bu da Sivas’ın gelişmesinde ve kalkınmasında önemli konulardan biridir.

Sivas’taki iki devlet üniversitesinden biri Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi henüz öğrenci almaya başlamadı. Dolayısıyla şu andaki durum değerlendirmesi 47 yaşında olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi üzerine olacaktır. Üniversitemiz bugün, 18 Fakülte, 4 Enstitü, 1 devlet konservatuarı, 4 Yüksekokul, 14 Meslek Yüksekokulu ile 44.956 öğrenciye hizmet vermektedir. Ayrıca 1.986 akademik ve 3.390 idari olmak üzere toplam 5.376 personeli bulunmaktadır. Bu rakamlar üniversitemizin web sayfasından alınmış güncel verilerdir. Öte yandan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin kampüsü Türkiye’nin sayılı kampüslerinden olup içerisinde birçok sosyal tesis ve eğitim merkezleri bulunmaktadır. Rakamlardan da görüldüğü gibi geçen haftada belirttiğimiz “bacasız fabrika” ifadesi yerinde bir tanımlamadır.

Okuyan öğrencilerin eğitim-öğretim ve günlük hayatlarıyla ilgili ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ortaya çıkan hizmetler sektöründeki faaliyetler, Sivas ekonomisi için önemli bir katma değer kaynağıdır. Bu kadar öğrencinin ve personelin var olduğu bir üniversite şehrinde ulaşım, barınma, beslenme, giyim, eğlence, kültür alanlarında birçok tesise ve işletmeye ihtiyaç vardır. Güvenlik açısından Türkiye’nin en rahat illerinden biri olan Sivas’ta öğrenci ihtiyaçlarına yönelik bu tür hizmetlerin sunulması yeni istihdam ve üretim sahalarını ortaya koyacaktır. Esas olan mevcut öğrenci potansiyeline sahip çıkarak yeni öğrencilerin de Sivas’a gelmesinin cazip hale getirilmesidir. Üniversitede okuyan öğrencilerimiz burada okudukları için kendilerini şanslı saymalı, şehirde yaşayanlarda üniversitenin varlığıyla yaşadıkları şehrin değerinin arttığını tecrübe etmelidir. Geleceğin sahipleri ve aynı zamanda bir gönül ve kültür elçisi olan öğrencilerimizin Sivas’ta okumaktan memnuniyetlerini artıracak faaliyetler ve yatırımlar yapılmalıdır.

Öte yandan üniversitelerin kuruluş amacı sadece öğrenci yetiştirmek değil, araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile de bölge ekonomisine hizmet sunmaktır. Bu sebeple üniversite, şehir ve sanayi işbirliği önemli bir konudur. Bu kapsamda akademisyenlerin bölgenin özelliklerine dair çalışmaları, ar-ge faaliyetleri, yerel ölçekte deneyler yapılması, veriler elde edilmesi, bölgenin değerlerinin ortaya çıkarılması üniversitenin beklenen katkılarıdır. Ayrıca öğrencilerin meslekleriyle ilgili alanlarda staj yapmaları, okurken ve mezun olduktan sonra çalışma fırsatları yakalamaları da şehrin öğrencilere sunabileceği katma değerlerdir. Yapılan kongreler, paneller, çalıştaylar ve benzeri bilimsel etkinlikler de dışarıdan gelen bilim insanlarına Sivas’ı tanıma imkanı sunacaktır. Tüm bu faktörler bir bütün olarak değerlendirildiğinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin Sivas için önemi daha net hissedilecektir.

Sonuç olarak, yakında 50 yaşına girecek olan, yani yarım asırdır var olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sivas’ın en önemli değerlerinden biridir ve bu değere sahip çıkmak, hem bugünün şartlarını iyileştirmek hem de geleceğe yatırım yapmak açısından çok önemlidir.  

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?