Su Kirliliği

Bedriye KARAHAN
Bedriye KARAHAN
Su Kirliliği
04-06-2021

Su tüm canlılar için vazgeçilemez bir yaşam kaynağıdır. Su kaynakları her geçen gün azalmakta ve insanlar tarafından kirletilmektedir. İnsanoğlu yaşam kaynağı olan suyu hiç bitmeyecek gibi kullanmakta ve kirlettiği suyu bir daha kullanamayacağını bilmiyormuş gibi davranmaktadır.

Su kirliliği günümüzün en önemli sorunlarından bir tanesidir. Tüm canlılar için olmazsa olmaz olan su kaynakları; nehirler, göller, denizler, okyanuslar ve yer altı kaynakları insanoğlu tarafından hızla kirletilmektedir. Su kirliliğinin en önemli sebepleri arasında sanayi atıkları, lağım suları, ev atıkları, nükleer atıklar ve insanoğlunun doğaya bıraktığı her türlü kimyasal atıklar sayılabilir. Oluşan su kirliliği hem insanlara hem de diğer bütün canlılara zarar vermekte ve yaşamını tehdit etmektedir. Toprağa ve suya karışan her türlü kimyasal atık önce toprak ve suya daha sonra da bitki ve hayvanlara geçmektedir. Böylece hem bitkiler hem de hayvanlar zarar görmektedir. İnsanoğlunun besin zincirini oluşturan meyve, sebze, diğer canlılar yoluyla kimyasal atıklar bizim vücudumuza geçmekte ve insan sağlığı her geçen gün hızla bozulmaktadır. Ölümcül ve kronik hastalıklar hiç görülmediği kadar çok görülmektedir.

Kirlenen su nedeniyle hayvanlar susuz kalmakta, bitkiler yok olmakta, su canlıları yetersiz oksijen ve zehirli kimyasallar sebebiyle toplu halde yaşamını yitirmektedir. İnsanoğlu doğaya muhtaç olduğunu anlamalı, bozulan doğa dengesinin bütün canlıların sonunu getireceğini bilmelidir.

Su kirliliği ve su kaynaklarının bilinçli kullanımı konusunda tüm insanlar bilinçlendirilmeli, bu dünyanın sadece insanlara değil bütün canlılara ait olduğu anlatılmalıdır. Su olmadan yaşam olmaz. Bu sebeple su kaynaklarını temiz tutulması için gerekli mücadele yapılmalıdır.  Gelecek nesillere yaşanabilir bir doğa ve yaşanabilir bir dünya için su kaynaklarını temiz tutmalıyız.

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?