TÜDEMSAŞ GERÇEĞİ?

Bedriye KARAHAN
Bedriye KARAHAN
TÜDEMSAŞ GERÇEĞİ?
07-03-2020

TÜDEMSAŞ´ın üç bağlı ortakla birleşmesine siyasi bakan çevreler, TÜDEMSAŞ´ın kapatıldığı veya kapatılma süreci başladığı algısı oluşturma yönünde elinden geleni yapıyor. Birçok kesim ise birleşmenin amacı ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olmadığı için endişesini dile getiriyor.
Baştan söyleyelim ki, TÜDEMSAŞ kapatılmıyor. hatta çok daha işlevsel bir hale gelmesi için önemli bir adım, bu birleşme. TÜDEMSAŞ´ta ve bağlı ortaklıklarda, deyim yerinde ise her kafadan bir ses çıkıyor ve bu durum üç kurum arasında çekişmelere neden oluyordu. Hatta bu gereksiz çekişmeler bir birine ayak bağı olmaya kadar gidiyordu. Hükümetin politikası iş üzerine, üretim üzerine. Ve yapılan birleşme de dolayısıyla bu kurumların daha verimli çalışması üzerine.
TÜDEMSAŞ son yıllarda ciddi bir atılım yaptı ve dünyada çok tutulan yerli vagonu üretti. Ancak bu ürünleri dünya pazarında piyasaya arz edebilecek bir yapısı yok. TÜDEMSAŞ´ın kapatılan ve Ankara´ya bağlanan yönü burası. Dünya pazarına açılma işini TÜRASAŞ üstlenecek.
Ankara´da genel müdürlük olacak, buradaki genel müdürlük, daire başkanlıkları kapatılacak ve burası eskiden de olduğu gibi ve beton travers fabrika müdürlüğü gibi müessese müdürlüğü olacak. Fabrika müdürü olacak, daire başkanlıkları yerine müdürlük olacak. Personelde Sivas´ın hiçbir kaybı olmayacak.
Sadece genel müdürlük iptal edildi. Ankara´da kuruldu. Şimdi Avrupa´dan, 3´üncü dünya ülkelerinden, Türki cumhuriyetlerinden piyasa arayacak. TÜDEMSAŞ´ın elinden alınan sadece ürünleri pazarlama işi. Ankara genel merkezi ürünlerin satılacağı Pazar bulacak ve alınan siparişler yine Sivas´ta aynı işleyişle yapılmaya devam edecek. Bu üç işletmede aktivite daha da arttırılacak.
Şu bir gerçek ki birleştirilen işletmeler pazarlama işini beceremedi. Bu birleşme ile TÜDEMSAŞ ve bağlı işletmeler, başarı grafiğin çok çok üstüne çıkacaklar.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?