Yalnızlık

Bedriye KARAHAN
Bedriye KARAHAN
Yalnızlık
16-12-2022

Yalnızlık psikolojik problemlere en çok davet çıkaran koşullardandır. Yalnızlaştıkça içe kapanır, içe kapandıkça insanı besleyen en önemli kaynaklardan biri olan sosyal destek sisteminden mahrum kalırsın. İnsanın özerkliğe ne kadar ihtiyacı varsa aidiyet hissetme ve sevilmeye de o denli ihtiyacı vardır. Yalnızlıkla ilgili ipuçlarının ilkini de bu sevilme ihtiyacına ayırabiliriz:
Sevilme ihtiyacı: Sevilme ihtiyacı insanın esenlik halini sürdürebilmesi için gerekli ihtiyaçlardandır. Özellikle iyi hissetmediğimiz zamanlarda sevilmediğimizi, sevgiye layık olmadığımızı düşünebiliriz. Özellikle hassas bir yapıya sahip olmanız ve hatalı düşünceleriniz nedeniyle yalnız kalıyorsanız bu önemli bir risk faktörüdür.
Yas ve kayıp: Her acı yaşanır ve belli bir süre sonra sona erer. Kayıpta 2 aylık bir yas süreci normal karşılanır. Bu süreçte geri çekilme, insanlarla etkileşimde azalma, sosyal etkinliklere katılma konusunda isteksizlik beklenirken sürenin uzaması ve normal hayata dönüşte zorlanmalar sorunludur.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?