USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

1 HAZİRAN DÜNYA SÜT GÜNÜ

03-06-2024

1 Haziran Dünya Süt Günü olması sebebi ile herkesin farklı görüş beyan ettiği kafaların karıştığı sütleri yakından inceleyelim.

            Bildiğiniz gibi hayvansal bazlı ve bitkisel bazlı olmak üzere pek çok çeşit süt bulunmaktadır. En popüler kullanım; hayvansal olarak inek sütü, bitkisel olarak badem, yulaf ve Hindistan cevizi sütleridir.

            Bir bardak tam yağlı inek sütü, 130 kilokalori, 7 gr. yağ, 244 mg kalsiyum, 306 mg potasyum içermektedir. Bir bardak yarım yağlı inek sütü, 94 kilokalori, 3 gr. yağ, 222 mg kalsiyum, 318 mg potasyum içermektedir. Bir bardak yağsız inek sütü 68 kilokalori, 0.2 gr. yağ, 174 mg kalsiyum, 260 mg potasyum içermektedir.

            Bireylerin günlük kalsiyum ihtiyacı yaşa ve de cinsiyete göre değişiklik göstermekle beraber ortalama 1000 mg’dır. Bu bakımdan tam yağlı ve yarım yağlı inek sütünün çok farkı yoktur. Fakat kolesterol yüksekliği, kalp-damar problemleri olan bireyler için az yağlı beslenme önemli olduğundan yarım yağlı veya yağsız süt tercihi daha mantıklı olacaktır. Sütün yağı azaldıkça yağda eriyen vitaminlerden olan A ve D vitaminlerinde azalma gözlemlenecektir. Bunun da göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

            Bitkisel sütlerden olan badem sütü; bir bardağı ortalama 50 kilokalori, 2.2 gr. yağ ve markaya göre değişkenlik göstermekle beraber ortalama 5gr. şeker içermektedir.

            Bir bardak yulaf sütü 88 kilokalori, 0.1 gr. doymuş yağ ve markaya göre değişkenlik göstermekle beraber ortalama 6.6 gr. şeker içermektedir.

            Bir bardak hindistan cevizi sütünde 40 kilokalori, 1.8 gr. yağ ve markaya göre değişkenlik göstermekle beraber ortalama 3.8 gr. şeker içermektedir.

            Bitkisel sütler, çoğunlukla marketlerden alındığı için içerisinde yüksek oranda şeker ve katkı maddesi içermektedir. Bunun yanında maliyet olarak da yüksektir. Yağlı tohumlar kendi içerisinde pek çok vitamin barındırmaktadır. Fakat araştırmalar bunların sıvı forma getirildiğinde posa kısmının atıldığından dolayı vitamin yönünden fakirleştiğini göstermektedir.        Eğer inek sütü alerjiniz ya da laktoza karşı bir intoleransınız yoksa inek sütü tüketebilirsiniz. İnek sütü tüketmek istemezseniz diyetinizde yeşil yapraklı sebzeler, badem, susam, fındık, chia tohumu, keten tohumu ve somon gibi kalsiyum kaynaklarını; yumurta ve yağlı balık gibi D vitamini kaynaklarını ekleyerek beslenmenizi destekleyebilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?